Ik werk eigenlijk altijd met de gewone penselen. Maar onlangs zag ik iemand iemand mooie dikke lijnen trekken op een groot blad papier. Haar penseel bestond uit een stok met daarop een stuk stof geknoopt. En dit beeld geeft natuurlijk andere mogelijkheden.
Ik ben dus begonnen met allerlei bundeltjes te maken en ik ga nu kijken of ze ook als “penseel” bruikbaar zijn. Dit is echt een eerste verkenning en een eerste uitproberen.
Een wandeling in de tuin levert op dit moment al heel wat materiaal. De oude zaaddozen, verdroogde blaren, stengels staan nog in de tuin. Al vlug heb ik een hele verzameling.
Ik ben begonnen met rode en blauwe verf op waterbasis in een deksel te doen. door de verf in zo’n deksel te doen kan ik er met mijn bundels makkelijk aan. Alles is met touw wat bij elkaar gebonden zodat het materiaal toch wat stevigheid heeft.
Ik ben begonnen met een bundeling van de oude bessen van klimop. Met de rode verf ging het goed maar dit was toch eerder stempelen.
Het dennengroen ging in de blauwe verf. Fijn werken lukte niet maar ik kon wel makkelijk een vlak vullen.
En dan probeerde ik wat lijnen te maken. De droge stengels van de berenklauw zijn gebundeld. Dat werkte wel goed maar de stengels zijn wat broos. Een stengel was losgekomen en hier had ik het resultaat beter in de hand.
Een bundeltje met de uiteinde van verse wilgentakjes deed het prima. Ik kon dit stevig in de hand nemen en met die soepele takje kan je makkelijk de vorm bepalen.
Echte strepen maakte ik door stokjes in een klem vast te zetten. Een echte doorlopende lijn maken lukt hier niet.
Fijne takjes van een afgestorven plant heb ik samen geknoopt.
De kaardenbol heb ik eerst aan een stokje geknoopt zodat ik geen hinder had van de stekels. dit geeft hele fijne lijntjes.
De droge bloemen van de donderplant heb ik zachtjes in de blauwe verf gedrukt. Ook deze bloemen waren erg broos zodat de verf al snel vol zat met droog materiaal.
Ook met een takje vol met verdroogd blad heb ik even geverfd. Ook dit had ik niet echt in de hand.
En dan ben ik verder gegaan met inkt. Ik had nog notenbolsterinkt staan. Dat geeft die mooie bruine tint. Ook restjes van andere inkten heb ik gebruikt.
Maar eerst heb ik een “pen” gemaakt uit een bamboestokje. Met de grote snoeischaar heb ik de stok tot in de helft geknipt. Met het mes ben ik dan verder gegaan tot ik een relatief fijn uiteinde kreeg. Deze pennen werken prima maar je moet wel snel terug inkt nemen.
Als laatste maakte ik dan penselen met wollen draad. De dikte van de draad speelt natuurlijk een rol bij het bepalen van de dikte van de lijn. Maar ook het twijnen heeft een invloed. Dit is ook gedaan met notenbolsterinkt. Om vlekken te vermijden is het goed om het penseel even op papier uit te drukken.
en dan had ik heel die verzameling blaren. Kleine, gevouwen boekjes zijn zo gemaakt.