Daslookpasta

Het seizoen van daslook is alweer bijna voorbij. Het allereerste bloempje verschijnt. Dan vermindert de kracht en de werking van de bladeren. Dus wordt het zoeken naar een manier om die smaak langer te bewaren.
Op de website van harmonycenter.nl vond ik een recept voor daslookpasta. Hierdoor kunnen we wat langer genieten van deze wonderlijke plant.
Toch is het goed om weten dat dit eigenlijk een beschermde plant is. Gelukkig kreeg ik een paar plantjes van een vriendin en die doen het goed onder de bomen. Voorzichtig pluk ik dus wat blaadjes.
De Latijnse naam van de plant is Allium ursinum. In een tijdschrift las ik dat dit eigenlijk “look van beren” betekent. Beren en ook dassen zouden zich na hun winterslaap tegoed doen aan dit kruid. Vandaar de naam.

Dit heb je nodig:
100gram daslookbladeren
8 eetlepels olijfolie
half uitgeperste citroen
half theelepeltje zout
een steriel, uitgekookt potje

Ik ben begonnen met het plukken van de daslookbladeren. Die zijn heel grondig gewassen in zuiver water. En dit heb ik met zorg gedaan want blijkbaar zijn ook katten graag in de buurt van deze plant. En daarna heb ik de bladeren heel zorgvuldig gedroogd met een handdoek. Dit is belangrijk omdat de pasta zo weinig mogelijk water mag bevatten.

Terwijl mijn blaadjes droogden heb ik de bokaaltjes uitgewassen en even laten koken. Ze krijgen de tijd om helemaal te drogen.

Alle ingrediënten komen in een pot terecht om ze te mixen. De blaren van de daslook snij ik in kleine stukjes. Het citroensap, de olijfolie en het zout worden toegevoegd.

Al heel snel merk ik dat ik wat enthousiast was bij het verzamelen van mijn potjes. Mijn hoeveelheid pasta die ik bekom is behoorlijk bescheiden. Gelukkig had ik ook een paar kleine potjes gekookt.
De randjes van mijn twee potjes heb ik proper gemaakt en dan is er een dun laagje olijfolie over gegoten. De pasta komt zo niet in contact met de lucht. Alles wordt stevig gesloten en op een droge koele plaats bewaard.


Zo kan je de pasta een 6 tal maanden bewaren. Als het potje eenmaal open is moet het in de koelkast.
De pasta kan je toevoegen nadat het gerecht klaar is. Meekoken kan niet want dan verliest het heel wat van zijn smaak. Ook als kruidenboter smaakt het heerlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *