Maart en april zijn de goeie maanden om daslook te plukken. Dan smaken de bladeren het sterkst. Iets later komen de plantjes in bloei en al snel sterven ze af. Het is een kort seizoen waar ik zoveel mogelijk van profiteer. Daslook groeit hier in de tuin onder de bomen. Zo kan ik er ook zonder wroeging gaan plukken. Wildpluk vind ik echt moeilijk.
Er bestaan heel wat recepten voor deze pesto. De basis blijft min of meer gelijk maar alleen de verhoudingen verschillen wat. Ik gebruik okkernoten omdat die heb. Wie geen kaas eet kan die ook vervangen door gistvlokken.
Dit gebruikte ik:
120gr daslook
60gr walnoten
70gr parmezaankaas
170ml olijfolie
wat peper en zout
wat citroensap
Al naar gelang je eigen smaak kan je natuurlijk de hoeveelheid van de ingrediënten wat verminderen.
De bladeren ga je heel zorgvuldig wassen en ze dan zo goed mogelijk droog deppen.
Die bladeren worden dan in kleinere stukken gesneden.
Ook de okkernoten worden in stukjes gedaan.
En dan komt alles samen in de pot. Bij de daslook, de noten, de kaas en peper en zout ga je langzaam olijfolie toevoegen terwijl je alles gaat mixen. Als dit alles fijn is kan je nog wat citroensap bijvoegen. En hiervoor proef ik mijn mengsel.
In uitgekookte potjes kan je dit mengsel even bewaren.