De notenbolsters zijn er weer

Dit is voor mij altijd een spannend seizoen. Zoveel verfmateriaal ligt er voor het oprapen. En de zin om er ook iets mee te doen is groot. Ik had een zijden sjaal liggen en met een afbindtechniek wilde ik die wat kleur geven. Notenbolsters kleuren zo goed dat het niet nodig is om de stof of de wol vooraf te beitsen.

Notenbolsters liggen nu in de tuin. Toch ben ik eerst naar het park gegaan. Daar vind ik de bolsters van de Amerikaanse notenboom. Die kleuren sterk bruin. Maar dit jaar viel het tegen, weinig bolsters te vinden. Om een goed verfbad te krijgen heb ik ze gemengd met de bolsters van mijn bomen.

Die groene bolsters gaan in de pot en worden gedurende een uur zachtjes gekookt. En dan laat ik het verfbad afkoelen.

Ondertussen ligt mijn sjaal en het katoenen touw klaar. Ik wil cirkels bekomen en dus neem ik de sjaal in een punt bij elkaar en kan het knopen beginnen.

Een 1ste knoopje ligt tegen de punt aan. Met enige afstand ertussen volgt een 2de en een derde knoopje.

Ik eindig met 4 knopen en zo gaat de sjaal voor een eerste keer in het bad. Gedurende een uur laat ik alles heel zachtjes koken. Ook hier wacht ik even zodat het verfbad wat afkoelt.

Een 2de keer ga ik knoopjes leggen. Ik voeg er nog 3 bij en dan sjaal gaat opnieuw in het bad.
Dit alles herhaal ik nog een keer. Nu voeg ik nog 4 extra knopen bij en voor een derde keer gaat de sjaal in het verfbad.

En nu wordt het natuurlijk spannend. De draden worden voorzichtig losgeknipt.

En dan wordt de sjaal helemaal losgemaakt en kan je eindelijk het resultaat zien.

En voor mij was de verrassing groot. Waar ik eigenlijk verschillende evenwijdige cirkels had verwacht bleken er zich twee reeksen gevormd te hebben. Hoe dit komt is me niet helemaal duidelijk maar ik vind het effect wel leuk. Nu nog goed strijken en ik heb er een sjaal bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *