De zachte vacht van een alpaca

Dit voorjaar kreeg ik heel wat wol van een stel alpaca’s. Er was een ganse vacht bij maar ook losse wol. En toen kreeg ik in de zomer nog een stel hele zachte mitaines gebreid met babyalpacawol.
De alpaca kwam duidelijk mijn kant op en ik moest er iets mee gaan doe.

 

 

 

 

Heel voorzictig heb ik het pak met de alpacavacht losgemaakt. En niet alleen ik was erg nieuwsgierig. Ook de poesjes vonden het heerlijk om te kijken wat er in zat.

 

 

 

 

De kant waar de vacht was geschoren lag bovenaan. Ik zag vooral zachte wol met aan de randen wat bruin. Voorzichtig heb ik de vacht dan omgekeerd en toen kwam er een verrassende kleur bovenaan te liggen.

 

 

 

 

En nu kan de wol wat gesorteerd worden. Dit wordt eigenlijk een kwaliteitscontrole waar het vooral gaat over de lengte van de haren. Op de rug vind je de langste haren en dat is dan ook het referentiepunt. Bovenaan, aan de zijkanten en de heupen is de wol wat korter. Die kan verwijderd worden. Ook de stukken van de vacht met het stro heb ik eruit gehaald.

 

 

 

 

En dan komt het verwerken van de wol. Eerst gaat die door de kaardmolen zodat je een mooi vlies bekomt.

 

 

 

 

En dan ben ik gaan vilten. Voor mijn eerste stuk, of beter gezegd stukje, heb ik de wol in twee lagen gelegd. Ik heb de wol ook niet vooraf gewassen. Het resultaat is niet soepel genoeg om het te verwerken in een kledingstuk maar als buitenbekleding voor een boek is het prima.

 

 

 

 

En dan volgt het spinnen. Ik bekom een stevige draad maar het lukte me niet echt om die ook mooi gelijkmatig te spinnen. Ik weet niet zo goed of het aan mijn “spinervaring” ligt of aan het kaarden van de wol. Het spinnen zou zeker makkelijker gaan en ook het resultaat zou mooier zijn als ik de wol tweemaal zou kaarden. Dat ga ik voor een volgende keer zeker proberen.
Mijn eerste bestelling voor een trui is al binnen. Nu nog doen!

 

 

 

 

 

En dit is één van de alpaca’s die zorgde voor de hele zachte babywol. Op www.vallarnaalpackor.se vind je meer over de kudde.

One thought on “De zachte vacht van een alpaca

 1. Heel bijzonder, Kristien. En wat schrijf je dat weer mooi!

  Ja, de herfst is er. Gelukkig laat hij zich van zijn mooiste kant zien.
  En binnenkort weer wissen bestellen.
  Ik zou zelf graag 2 bussels willen kopen. Ik bel je nog.

  Lieve groetjes,
  Magda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *