Drie tasjes voor de nieuwe keuken

dsci8003Eindelijk is het zover. De keuken is helemaal opgeknapt en daar horen natuurlijk nieuwe goede voornemens bij. Ik heb het altijd wat moeilijk met al die kleine spulletjes die overal in de keuken liggen. Al vlug wordt dan een schaal gevuld met allerlei dingen waar je niet zo’n  zicht meer op hebt. Ja, en als die vol zit komt er alweer een nieuwe schaal of mandje bij. Maar nu zijn de plannen duidelijk: alles krijgt een vaste plaats. Gelukkig zit ik nog in de “opstartfase” en kan ik nog wat zondigen. Toch heb ik alvast drie “handige tasjes” gehaakt die een vaste bestemming krijgen. Het kleinste is voor de elastiekjes, het 2de wordt voor de touwtjes en over het 3de tasje twijfel ik nog wat.
De kleurtjes passen alvast  goed in de “nieuwe” keuken.

Werkwijze:

Ik haakte drie tasjes met gemerceriseerd katoen. Ik heb de draad dubbel genomen en haakte met haaknaald nr 3. Mijn kleinste tasje is 10cm breed en 12cm hoog zonder de afwerkingsboord. Het middelste tasje is 16cm breed en 18 hoog en het grootste is 20 breed en 20 hoog. Ik gebruikte hiervoor alleen vaste.

Voor het kleinste tasje ben ik vertrokken van 36 losse + 1 keerlosse. De teruggaande toer is dus in vaste gehaakt. En dan heb ik de cirkel gesloten zodat ik in spiraal verder kon haken. En zo ben ik doorgegaan tot een hoogte van 12cm.dsci7812dsci7798

 

 

 

 

 

dsci7796

 

 

 

 

En dan begint de boord. De eerste rij wordt in midden roze gehaakt. Ook hier neem ik de draad dubbel.
In mijn eerste steek komt een stokje. Hiervoor begin ik met een opzetlus, leg een omslag, steek in en haak een gewoon stokje.dsci7833dsci7835

 

 

 

 

In diezelfde steek komen nog eens 4 stokjes. En dit herhaalt zich in elke steek. Dus telkens 5 stokjes per waaiertje.dsci7840dsci7839

 

 

 

 

Dit geeft een heel gekrulde rand. Als je dan helemaal rond bent wordt de rij gesloten met een halve vaste.dsci7844

 

 

 

 

En dan komt er een 2de boord die in licht roze wordt gehaakt. Deze boord wordt eigenlijk helemaal aan de binnenkant gehaakt. We beginnen met een opzetlus en haken een vaste. En zo ga je verder, in elke steek komt er één vaste. Hier zie je ook hoe dit er aan de voorkant uitziet.dsci7846dsci7848

 

 

 

We blijven aan de binnenkant werken. En volgt een 2de rij vaste. Dus in elke steek van de vorige rij komt opnieuw een vaste.
De 3de rij zijn dan onze waaiertjes. In elke steek komen nu 5 stokjes zodat je opnieuw een heel gekrulde rand bekomt. Als je helemaal rond bent dan sluit je de toer met een halve vaste.dsci7853dsci7850

 

 

 

 

En zo ziet je tasje er dan uit.
Tijd nu om het onderaan dicht te naaien en alle draadjes in te stoppen.dsci7856dsci7862

 

 

 

Dan komen de hengsels aan de beurt. Ook die zijn met dubbele draad gehaakt en bestaan alleen uit vaste.
Voor het kortste hengsel zette ik 44 steken op en haakte er 2 rijen vaste overheen.
Het middelste hengsel bestaat uit 48 steken en drie rijen vaste en tenslotte het langste bestaan uit 52 steken en 4 rijen vaste.
Ik heb ook altijd mijn begineindje en mijn einddraad extra lang gelaten. Zo had ik al direct draad om het hengsel vast te naaien.dsci7870

 

 

 

En dit is het resultaat. Nu kijk ik uit maar drie mooie haakjes om die tasjes aan op te hangen. En dan kan de “orde” eindelijk beginnen.dsci7987

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *