Een armband met restjes

Bij het begin van deze grote vakantie wilde ik graag iets maken voor kinderen. Op zo’n regenachtige dag of als niemand echt zin heeft om iets te doen is het misschien een mogelijkheid om je restjes stof en je borduurgaren boven te halen. De kinderen of de kleinkinderen worden waarschijnlijk wel enthousiast als ze al die mogelijkheden zien. Want restjes hebben toch de meesten van ons liggen.
Het wordt een armband met vrij borduurwerk en dat heeft het grote voordeel dat fout naaien eigenlijk niet kan. Grote of kleine steekjes, schots en scheef, alles kan.

En eerst beginnen we natuurlijk met het kiezen van het materiaal. Het basislapje waarop we verder werken rafelt best niet te erg. Ik koos voor gekookte wol, een restje van de gordijn, maar fleece doet het ook prima. En dan kunnen alle bijhorende stofjes, lintjes, borduurgaren, wol …. gekozen worden.
Ik begin met een stukje groene gekookte wol. En zo ziet mijn eerste selectie eruit. En als je het eindresultaat ziet dan merk je al snel dat er heel wat is verdwenen en andere dingen bijgekomen zijn.

Mijn basisstukje is ongeveer 8cm breed en een 19 cm lang. Natuurlijk kunnen die afmetingen altijd aangepast worden.
En dan kies ik twee stukjes katoen voor de beide uiteinden. Die speld ik vast en dan begint het borduren. Voor de eerste kant kies ik de zaaisteek. Dit is een hele makkelijke steek. Het is gewoon op en meer maar je maakt de steek in alle richtingen. Ik heb vrij kleine steekjes gemaakt maar dat kan natuurlijk ook veel groter.

En dan komt de andere kant. Je merkt het, ik heb al een ander stukje stof gekozen. Hier borduur ik gewoon op en meer maar deze keer worden het lijntje.

Voor het middenstuk heb ik wat zitten zoeken. Ik had twee reepjes katoen geknipt en die wilde ik eerst fronsen. Uiteindelijk zijn ze wat smaller geworden en blijven ze plat liggen. Ik heb wel mijn kanten met het borduurwerk wat verder gebracht zodat ze tegen deze lapjes komen.

En dan wordt alles vastgezet met grote, erg onregelmatige kruisjessteken. Dit gaat snel vooruit en ik houd wel van het uitzicht.

Als laatste komen er nog drie lintjes op. Gewoon op en meer vastgenaaid. Maar deze “sluiting” kan alleen maar als er iemand in de buurt is om te knopen. Je kan natuurlijk ook een knoop gebruiken en daar je lintjes ronddraaien.

Voor mij is de armband nu klaar maar ik kan me voorstellen dat sommige kinderen graag wat extra versiering willen. En dat kan natuurlijk. Knoopjes, lintjes, kraaltjes, veren, …. erg veel mogelijkheden.

Ik hoop dat het leuk is geweest om dit samen met de kinderen te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *