Een herfstbloem

De tuin ligt alweer vol met al die mooie kleuren. Wat een rijkdom vind je nu op de grond. Leuk als je hiermee iets kan maken. Het wordt een herfstbloem met kersenblaadjes die aan elkaar zijn genaaid.

De kersenblaren heb ik hier in de tuin verzameld. Door elkaar heen heb ik ze opgeraapt. En alles ging in een klein bakje.

En dan begint het naaiwerk. Zo’n blad wordt op de nerf dubbel gevouwen en gewoon op en neer aan elkaar genaaid. Ik werk met een lange katoenen draad. De lengte van de draad bepaalt ook de lengte van de sliert bladeren. Ik nam vrij grote steken want hierdoor beschadig je de bladeren niet zo veel.
Na een paar steken schuif je het steeltje van het volgende dubbel gevouwen blad tussen het 1ste blad. De steeltjes mogen niet te lang zijn want niet altijd lukt het om dit onder het naaiwerk te steken. Ik knipte dan ook regelmatig wat van het steeltje weg.

Het 2de blad zit vast en zo kan je verder gaan met de volgende blaren. Je zal vlug merken dat het nieuwe blad vrij vlug bijgestoken moet worden.
In het begin ben ik vooral met de wat kleinere blaren beginnen naaien. Echt gesorteerd heb ik ze echter niet.
Zo werk je verder tot je draad op is.

Drie strengen heb ik op deze manier gemaakt.

En die moeten dan aan elkaar genaaid worden. Het steeltje van de 2de streng gaat in het laatste blad van de 1ste streng en alles wordt met een stukje draad vastgezet.
Je kan natuurlijk ook blijven doornaaien en zo een nieuwe draad inzetten. Ik vond het iets makkelijker om niet met één lange streng te moeten werken.

Voor de laatste streng nam ik wat grotere blaren zodat er toch enig reliëf ontstaan in de uiteindelijk bloem.
En dan begint het oprollen. Het begin is heel strak maar wat later komen er ook wat lossere stukken.

Onder- en bovenkant zien er zo uit.

Als voor jou de bloem groot genoeg is kan je stoppen. Voor mij hangt die grootte vooral af van de plek waar ik mijn bloem wil leggen. Drie strengen was voor mij genoeg maar nog een tijdje doorgaan kan natuurlijk ook.
Om te eindigen heb ik mijn laatste blad vastgezet met 2 kopspelden. Een lintje maak het helemaal af.

Met deze bloem kan ik een stukje van de herfst nog wat bijhouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *