Een kussentje voor mijn kopspelden

DSCI1385Een paar jaar geleden toen ik eigenlijk nog niet zo met haken bezig was kocht ik op een rommelmarkt twee hele mooie speldenkussentjes. En toen ik zelf veel haakte herkende ik de haakpatroontjes en begonnen mijn handen zo te jeuken om er ook zo’n stel te maken. Ondertussen kom ik gewoon spelden tekort want zo leuk is dit werkje.

Werkwijze:

DSCI5097Het patroon dat ik hier volg is de meest eenvoudige “Granny square” die je kan maken. Maar als je dit haakpatroon eenmaal onder de knie hebt dan wordt het makkelijk om ook al wat meer ingewikkelde vierkantjes of cirkels te haken. De mogelijkheden  zijn groot en natuurlijk kan je ook gaan spelen met verschillende kleuren.

We starten met 4 losse die we sluiten met een halve vaste zodat onze begincirkel ontstaat.

DSCI1133DSCI1136

 

 

 

 

 

En dan haken we onze eerste rij. We beginnen met drie losse die voor het 1ste stokje staan. Dan haken we terug 2 losse gevolgd door 3 stokjes in de begincirkel. Dit herhalen we nog tweemaal. Dan volgen er 2 losse en 2 stokjes. We sluiten deze 1ste toer met een halve vaste.DSCI1139DSCI1143

 

 

 

De 2de toer starten we opnieuw met 3 losse ter vervanging van ons 1ste stokje. Daarna volgen er 2 stokjes (die stokjes haken we onder de 2 losse van de vorige toer) en 2 losse.  Dan volgen opnieuw 3 stokjes onder diezelfde 2 losse van de vorige toer en nog 1 losse. Onze 1ste hoek is hiermee klaar. De volgende hoek bestaat uit 3 stokjes, 2 losse en 3 stokjes. We haken 1 losse om naar de 3de hoek te gaan. Daar volgen opnieuw 3 stokjes, 2 losse en 3 stokjes. De 4de hoek haken op dezelfde wijze en met een halve vaste sluiten we dan deze toer.
En dan gaan we over naar de derde toer. Het patroon herhaalt zich met wat meer tussensteken en telkens sluiten we met een halve vaste.DSCI1145DSCI1146

 

En zo gaan we verder met het haakpatroon tot we de juiste grootte bereikt hebben. Die kan je natuurlijk zelf bepalen. Mijn haakwerk was een goeie 10 cm in het vierkant.
Wanneer het haakwerk klaar is heb ik het zorgvuldig op de strijkplan gespeld en met een natte doek geperst. Ik heb het ook zo laten drogen zodat de vorm goed behouden bleef.DSCI5101DSCI1149

 

 

Tijd om aan het kussentje te beginnen. Twee vierkanten heb ik uit katoen geknipt en ze op elkaar gestikt. Een opening voor de vulling laat je open.DSCI1147DSCI1151

 

 

De naden worden wat bijgeknipt en vooral aan de hoekjes kan wat stof weg. Alles omkeren en wat opvullen.
Op dat moment heb ik mijn haakwerk op het kussentje gespeld en genaaid. Ik laat altijd een lange draad hangen aan het haakwerk zodat ik voldoende heb voor het opnaaien.
Tijd om het kussentje nog wat meer op te vullen en dan kan die opening ook gesloten worden.DSCI1193DSCI1191

 

 

Ons speldenkussen is klaar!DSCI5123

 

 

 

 

 

En zo kan je bezig blijven.DSCI5115

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *