Een rijtje kabouters

Vorig jaar zag ik zo’n rijtje kabouters staan op de schouw bij een vriendin. Ik vond die takkenmannetjes wel leuk. En nu we volop in de herfst zitten wilde ik ook wel zo’n verzameling.

Erg veel heb je hier niet voor nodig. Een scherp mes en een vijl zijn het belangrijkste. En natuurlijk je takken. Ik koos voor zacht hout omdat het snijden dan toch echt makkelijker gaat. Ik heb dan ook vooral vlier gebruikt. Wilg kan natuurlijk ook.
Die takken waren snel bij elkaar geraapt en dan kwam het eerste sorteren. De stukken moesten liefst toch wat recht zijn want anders blijven die mannetjes niet rechtop staan.

Je begint natuurlijk met het zagen van je stukjes hout. Die zijn tussen de 8 en 10cm lang. Soms ging het wat makkelijker met de takkenschaar maar dan had de onderkant wat de neiging om samen gedrukt te worden. En die onderkant is nu juist heel belangrijk. Mooi glad en gelijk moet die worden. Zo krijg je een stevige bodem om op te staan. Daar is dus heel wat vijlwerk in gegaan. Maar uiteindelijk stond iedereen mooi rechtop.

En dan begint het snijden van de hoed. Het is belangrijk om je takje voortdurend rond te draaien. Hierdoor kan je de hoed goed rond krijgen. En hier zie je ook de verschillende stadia.

En ook hier is het handig om de vijl bij de hand te hebben. Regelmatig wat bijvijlen is zeker nodig.

Uiteindelijk zijn alle hoedjes klaar en staan de mannetjes mooi rechtop.

Toen heb ik even getwijfeld hoe het nu verder moest. Op dit moment kan je er voor kiezen om het gezichtje te snijden. Maar je kan ook eerst de hoed verven en dan pas dat gezicht gaan snijden.
Uiteindelijk heb ik toch eerst alle gezichtjes gesneden en dan pas geverfd.

En voor die verf heb ik de blockprint van Talens genomen. Ik heb die gebruikt omdat ze gewoon in de kast stond. Ik vermoed dat je zeker ook andere verf kan gebruiken. Vooraf op een stukje hout uitproberen is altijd handig.

Mijn kabouters hebben hun vaste plaats gekregen. Ik hoop dat ze zich snel thuis voelen op die plek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *