Een verjaardagskalender

Flair vind ik een heerlijk tijdschrift. Je kan er zoveel mee. Je kan het cadeau doen, je kan het uitlenen, teruggeven, lezen natuurlijk, verzamelen .. en dan komt die laatste fase, je kan er gaan in scheuren. En deze fase heb ik nu bereikt. Een kartonnen doos met allemaal oude nummers is hier terecht gekomen. Een droom als je met “papier” wil werken.
En bij het begin van dit nieuwe jaar wilde ik graag een verjaardagskalender maken. Vorig jaar was ik niet zo goed in het bijhouden van al die verjaardagen. Dit jaar wordt het dus beter met die kalender.

In het boek: “Maakbaar” vertellen mensen hoe je snel leuke dingen kan maken. Het idee voor de kalender vond ik daar. En dan worden de Flairs bovengehaald. Het zoeken naar wat stevig papier kan beginnen.
Ik heb 12 dames nodig voor de vlaggetjes en ook 12 effen gekleurde blaren voor de ruitjes met de namen.

Eerst ben ik begonnen met het bepalen van de grootte van mijn driehoeken. De plaats waar de kalender moet hangen is opgemeten en zo kom ik op 10cm breedte voor de driehoekjes. Ook de hoogte van de hoek is 10cm. Bovenaan heb ik 3cm voorzien om om te slaan zodat de driehoekjes over het ophangkoord kunnen toegelijmd worden.
Als je met dunner papier wil werken is het misschien handig om ruiten uit te knippen en die kunnen dan dubbel gevouwen worden over de koord.

Uit dit stevige blad wil ik mijn eerste driehoek knippen. Met de mal kan ik bepalen waar die kan komen.

Ik snij een strook van 13cm af. Dit zijn de 10cm voor de driehoek en 3cm voor de omslag. Als je een lat tegen die lijn legt dan is het makkelijk om die omslag te maken.

Nu kan ik de juiste plaats van het vlaggetje bepalen. Ik duid mijn drie snijpunten aan.

En dan worden de twee zijden van de driehoek gesneden.

Ik plooi de omslag om en de hoekjes worden weggeknipt. Mijn eerste “dame” is klaar.

De naam van de jarigen komen op ruitjes te staan. Daarvoor snij ik blokjes van 4 bij 4cm. Die komen dan onder elkaar te hangen.

Mijn 12 dames zijn klaar. Ook de ruitjes zijn gesneden.

In al die kartonnetjes moeten nu gaten gepikt worden. Het is de bedoeling dat ze met draadjes aan elkaar worden gehangen.

Nu kan het naaiwerk beginnen. Met gekleurde draad worden de ruitjes aan de vlaggetjes genaaid.

En zo ziet dit er dan uit.

Nu komen de namen op de ruitjes. En de achterkant wordt gebruikt om de datum te noteren.

De 12 dames worden nu aan het lint gelijmd. En dat ging niet helemaal probleemloos. Zo heb ik de verkeerde kant van het lint gelijmd. Ook niet vergeten dat je in spiegelbeeld de dames moet vastlijmen. December komt dus eerst.
Ik gebruikte plastieklijm omdat die behoorlijk stevig is. Toch waren er gewichten nodig om alles gelijmd te krijgen.

Mijn verjaardagskalender is klaar. Geen reden meer om nog een verjaardag te vergeten!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *