Gehaakte kerstbollen

dsci6590Voor Kerst wil ik graag mijn  takkenboom versieren met gehaakte bollen. Vorig jaar na de kerstperiode kocht ik zo’n groot pak rode bollen. Wat ik ermee wilde doen was toen nog niet duidelijk maar nu de kerstperiode dichterbij komt ben ik beginnen haken.
Maar dat is toch een behoorlijk werkje zodat ik vooral vroeg in gang ben geschoten. Een tiental bollen hebben al een gehaakt hoesje. De andere bollen gaan volgen zodat alles mooi klaar is voor begin december. Dan ga ik mijn takkenboom versieren.

Werkwijze:

Mijn kerstbollen hebben een diameter van ongeveer 6cm. Ik heb wat zitten zoeken hoe ik het beste kon meerderen en minderen bij het haken van al die stokjes en je kan dit zeker doen op verschillende manieren. Als je dus rond je bollen wil haken maar de diameter verschilt wat dan kan je mijn werkwijze makkelijk veranderen. Ik heb mijn haakwerk regelmatig rond mijn bol gehouden zodat ik aldoor kon aanpassen.
Alles is in katoen gehaakt en met een haaknaald nr 3.

1ste toer:
Je begint met 4 losse die je sluit met een halve vaste. Daarop haak je dan 12 stokjes. Voor je eerste stokje haak je 3 losse en dan volgen er nog 11 gewone stokjes. Die toer sluit je met een halve vaste. Ik ben telkens van kleur gaan veranderen zodat ik dus ook telkens mijn draad doorknipte na het sluiten van de toer.
De volgende toer met de nieuwe kleur kan je dan beginnen met 3 losse. Je kan ook een gewone lus maken, de draad omslaan en een stokje haken.dsci6557dsci6559

 

 

 

 

2de toer:
Tussen elk stokje ga je twee stokjes haken zodat je deze keer 24 stokjes bekomt. Ook hier sluit je de toer met een halve vaste en je neemt een nieuwe kleur.

3de toer:
Tussen de blokjes van de vorige toer ga je opnieuw 2 stokjes haken maar je laat er  ook een losse op volgen. Dat worden dus alles samen 24 stokjes en 12 losse.dsci6561dsci6565

 

 

 

 

4de toer:
Nu gaan we over naar blokjes van 3 stokjes.

5de en 6de toer:
Deze beide toeren worden op dezelfde manier gehaakt. Je krijgt dus telkens 12 blokjes van 3 stokjes.
Misschien heb je het gevoel dat het haakwerk wat te los zit maar met het minderen gaat alles mooi aansluiten.
Na de 6de toer ga ik ook alle losse draden wegwerken. Als we eenmaal gaan versmallen wordt dit anders te moeilijk.dsci6567dsci6572

 

 

 

 

7de toer:
We haken opnieuw 12 blokjes maar we minderen door clusters te haken van 3 stokjes. Je haakt dus een gewoon stokje maar als je nog 2 lussen op de pen hebt begin je al aan je volgende stokje. Ook hier ga je al je derde stokje beginnen voor je de laatste keer hebt doorgehaald. Uiteindelijk heb je dan 4 lussen op de pen en die haal je in één keer door. En daarop volgt een losse. Dit herhaal je nog 11 keer.
Ondertussen wordt ons haakwerk al behoorlijk smal en naar het einde toe is het nodig om de kerstbol al in je haakwerk te stoppen. En zo kan je dan je toer afmaken.

8ste toer:
Voor de laatste toer blijven we minderen door clusters te haken van 2 stokjes. Ook de losse valt in deze toer weg.
Met je einddraad naai ik nu langs de rand van mijn laatste toer. Ik kan zo alles strak aantrekken.
Ook hier de laatste draadjes wegwerken.dsci6568dsci6577

 

 

 

 

 

En zo is mijn 1ste kerstbol klaar. En nu de anderen nog!dsci6578

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *