Geurstokjes

Maanden geleden kreeg ik zo’n mooi potje met stokjes en een welriekende vloeistof cadeau. Ik kende dit eigenlijk niet maar al snel was de kamer gevuld met een zachte, frisse geur.
Natuurlijk vroeg ik me ook af of dat ook zelf te maken is en dat bleek erg eenvoudig.

Als eerste heb je een glazen potje of flesje nodig. De halsopening mag niet te groot zijn anders gaat de vloeistof wat snel verdampen. Tussen de voorraad glaswerk waren deze twee flesjes snel gevonden.
En dan heb je de etherische oliën die je kan gebruiken. Ik maak de vloeistof in de twee flesjes verschillend zodat ik dit kan uitproberen in twee verschillende kamers.
Die drupjes worden opgelost in een drager-olie. Ik gebruik hiervoor zoete amandelolie en jojoba-olie.
In sommige recepten wordt ook nog een scheutje alcohol toegevoegd omdat dit het transport van de vloeistof makkelijker zou maken.

En dan heb je de stokjes. Die heb ik besteld via internet. Het zijn fijne bamboestokjes die speciaal hiervoor verkocht worden. Die stokjes bevatten eigenlijk hele fijne buisjes waardoor de vloeistof makkelijker kan opgezogen worden.
Maar misschien heb je ook zo’n stokjes liggen. Ik had net een paar potjes met kerstrozen gekocht. Daar zaten zo’n stokjes in gepikt.

En dit is dan het eigenlijk recept:
1/8 kopje van de drager-olie
een 15 – tal druppel EO
een scheutje alcohol
Deze hoeveelheden kan je natuurlijk aanpassen in functie van de inhoud van het flesje. Ik begin met een kleine hoeveelheid omdat ik zo kan uitzoeken of ik de geur echt lekker vind. Ook het seizoen zal mee bepalen welke EO ik wil gebruiken.
Ik gebruik twee soorten dager-olie. In mijn eerste flesje komt zoete amandelolie met als EO wierook en ceder.
In het 2de flesje komt jojoba-olie met ceder, kaneel en zoete sinaasappel.

En dan begint het eigenlijk mengen. In het kopje doe ik de drager-olie. Daar komt een klein beetje alcohol bij en dan mijn druppels EO. Alles wordt goed doorgeroerd en dan kan het in het flesje met een zestal stokjes.
Het 1ste flesje wil ik graag in de kamer zetten waar de poesjes heel veel slapen. Beide EO zouden vooral kalmerend werken voor poezen. Maar toch ga ik heel voorzichtig zijn. In plaats van 15 druppels begin ik met 10 druppels, 5 van elk dus.


Over het gebruik van EO bij poezen is heel wat te zeggen. De meesten zijn eigenlijk schadelijk voor hen. Grote zuinigheid is dus geboden. Eén regel staat vast: gebruik nooit EO rechtstreeks op de huid. Voor het verdampen zijn de meningen wat verdeeld. Als je weinig druppels gebruikt kan het eigenlijk geen kwaad. We moeten er rekening mee houden dat poezen een veel sterker ontwikkeld reukorgaan hebben dan wij. Het is vooral uitproberen en kijken hoe de poes reageert. Het is ook belangrijk dat ze altijd de kamer kan verlaten waarin de verdamper staat.
Nu is het zo dat het verdampen met die stokjes wel erg langzaam gaat dus lijkt het me wel veilig. Voor kittens, oude poezen en poezen met een leverprobleem wordt het afgeraden.
Ik zorg er ook voor dat de poezen niet in de buurt van mijn verdamper kunnen komen. Die druppeltjes zouden anders toch op hun huid kunnen terechtkomen en alsnog opgelikt worden bij het “poetsen”.
Het gebruik bij honden is weer een ander verhaal maar ook hier is voorzichtigheid geboden.
Heel wat info vind je op de website van: http://doemaarnatuurlijk.nl/etherische-olie-bij-honden
en etherische-olie-bij-katten/
Natuurlijk is er nog verdere lectuur te vinden op internet.
En hier zie je dan de voorbereiding.

Voor mezelf gebruik ik 3 verschillende EO. Ook hier maak ik maar een hele kleine hoeveelheid klaar. Van deze drie geuren hou ik wel maar ik ben niet helemaal zeker of ze het ook goed doen samen. Dus eerst toch even uitproberen.
De drager-olie is deze keer jojoba-olie. Eerst voeg ik een klein beetje alcohol toe. Dan volgt de EO. Daar gaan 4 druppels ceder in, 5 van kaneel en 6 van de zoete sinaasappel.

En nu moet ik een paar dagen wachten voor de vloeistof helemaal tot boven is geraakt en kan verdampen in de kamer. Ook wordt het aangeraden van elke week de stokjes eens om te draaien en na zo’n maand zouden die vervangen moeten worden.
Met Kerst weet ik zeker of ik deze geur lekker vind. Hoop dat het ook wat lichtheid brengt in deze verwarrende tijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *