Houtskool maken

Op internet las ik ergens dat je in een houtkachel makkelijk houtskool kan maken. In een blikken doosje stop je wat droge stokjes en dat gaat dan in de kachel.
Een wat geblutst oud blikken doosje vond ik snel. En dan was het wat zoeken naar een goeie plek om dat doosje in de kachel te zetten. Zo tussen het brandende hout kon het niet. Bovenaan vond ik een plekje waar ik het kon klemmen. En nu kijken of het ook lukt!

Het verzamelen van wat droge takjes was snel gedaan. Ik ben begonnen met snoeihout van de Cornus. Dat was ondertussen helemaal droog.
Ook het plekje in de kachel is gevonden.

De takjes worden op maat geknipt en komen zo in het doosje. De 1ste keer heb ik het doosje ‘s morgens voor het aansteken van de kachel op zijn plek gestoken. Pas de volgende morgen als de kachel helemaal koud was het ik alles eruit gehaald.
De houtskool was erg broos en het brak dan ook snel middendoor. De takjes zijn te lang verwarmd geweest.

Mijn 2de doosje heb ik maar een paar uur in de kachel gelaten en hier is het resultaat echt beter.

En in het 3de doosje komen wat dikkere takjes en hiermee is het goed lijntjes trekken.

Ik was wel benieuwd of de houtsoort een verschil zou maken. Hier zie je stukjes droog notenhout. Rechte stukjes vinden was wat moeilijker. Ook onvertakte stukken nemen bleek belangrijk. Zo’n vertakking is een zwak punt.

En dan komt er natuurlijk nog een doosje met wilgenhout in de kachel. Het blijkt toch wat moeilijk om dikke en dunnere stukjes hout in hetzelfde doosje te steken. Ook is het duidelijk dat er een verschil zit met het deel dat dichter bij het vuur zit. Ook hebben ze net iets te lang in de kachel gestaan.

En nu moet ik eigenlijk wat schrijven over de resultaten maar dat vind ik behoorlijk moeilijk.
Ht is niet eenvoudig om de juiste tijd te bepalen die nodig is om het hout te laten verkolen. Nu is het ook zo dat de kachel soms nog hard brandt maar vaak ook op een lager pitje staan omdat het warmer wordt. Dit maakt het proces wat onduidelijk.
Ik heb ook de indruk dat wilg het makkelijkste werkt. Ik ga dus nog een paar doosjes hiermee vullen.
Bij het gebruik van mijn stukjes houtskool heb ik ze altijd eerst even uitgeprobeerd. Het lijkt alsof het makkelijker gaat als ze zo’n klein “puntje” hebben.
Ook het blikken doosje heeft wat schade opgelopen. Waar het aanvankelijk een vrolijk gekleurd doosje was is het nu een kale doos. Alle verf is die kwijt.

Maar nu kan ik beginnen tekenen met mijn stokjes. En dat vind ik best spannend ook al zal het wat voorzichtig moeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *