Kleurrijke keien

Enige tijd geleden zag ik op een tentoonstelling een mooi werk helemaal opgebouwd uit gevilte keien. En dat sprak me wel aan. Ondertussen heb ik ook een cursus vilten gevolgd en zo kwamen die “vilten” keien een heel stuk dichterbij.
Op een zonnige dag ben ik gaan vilten in de tuin. In het begin was het wat zoeken maar nu heb ik het te pakken.
De kleurrijke keien komen eraan.

Benodigdheden:

Natuurlijk begin je met verschillende keien te zoeken. En dat viel eigenlijk wat tegen. De meeste stenen die ik in huis had waren te hoekig of te groot. De Gamma gaf de oplossing. Een ganse zak vol vond ik daar en dus kan ik nog heel wat keien vilten.
En dan heb je natuurlijk ook viltwol nodig. Ik ben begonnen met de gewone witte wol maar al vlug wilde ik ook kleur erbij. Verschillende tinten groen lagen klaar.
Een handdoek en een stuk oude vitrage zijn ook nodig.
En dan is er de zeep. Ik koos voor Marseille-zeep waar ik een sopje kon van maken. Een afwasborsteltje is handig.
Een stukje nopjesplastiek kan je ook gebruiken.

Het vilten:

Het eerste wat je doet is je streng viltwol splitsen in twee strengen. Dit maakt het plukken van de wol een stuk makkelijker.

 

 

Op je werktafel komt je handdoek en daarop een stukje vitrage. De kei ligt er middenin.
En dan ga je de kei zorgvuldig bedekken met wol.
Als rechtshandige neem je de streng wol in je linker hand en je laat een dikke 10 cm vrij. Met je rechter hand trek je dan plukjes wol uit de streng. Dakpansgewijs wordt de steen dan aan één kant bedekt.
Het lauwe sopje wordt dan met de borstel over de wol gesprenkeld. En hier komt echt niet veel sop aan te pas.

 

 

 

 

 

Voorzichtig keer je dan je kei met zijn laagje wol om en doe je hetzelfde aan de andere kant. Afhankelijk van de grootte en vorm van je kei heb je soms meerdere rijen wol nodig. Het is ook belangrijk dat je de wol wat kan omslaan aan de uiteinden. Ook hier alles even nat maken.
Je kei wordt dan toegedekt met de vitrage en heel zachtjes ga je dan de kei wat kneden in de hand. De bedoeling is hier alleen dat je laagje wol wat aan elkaar komt te zitten. Dit moet vooral heel zachtjes en ook maar even gebeuren.

 

 

 

 

Dan ga je de kei weer uit de vitrage halen, eventueel de wol nog wat beter schikken en dan komt er een tweede laag wol rond de steen. Deze laag ligt in de andere richting dus altijd afwisselend verticaal, horizontaal, verticaal.

 

 

 

 

 

Ik heb dit drie keer gedaan. Natuurlijk hangt dit af hoe dik je de wol legt rond je kei. Als je die heel zuinig legt, en dit geeft echt een goed resultaat, dan heb je misschien vier lagen nodig. Het is ook erg belangrijk om toch regelmatig te controleren of je hele steen wel bedekt is.

 

 

 

 

Als alles goed zit ga je een poosje zachtjes kneden, wrijven, kneden….. . Je blijft werken met je lauwe sopje en alle bewegingen zijn zacht.
Tijdens deze hele fase moet de wol aan elkaar klitten. Vervilten is er dus niet bij. Als je het gevoel hebt dat dit gebeurd is dan kan je voorzichtig eens plukken aan de wol. Als je merkt dat de wol goed verklit is gaan we over naar de volgende stap.

 

 

 

 

 

En nu gaan we echt vervilten met heet water en zeep. Je handen kan je nu insmeren met je blok zeep en je steen kan je overgieten met heet water. Geleidelijk aan ga je nu ook meer kracht zetten. Het kneden en wrijven worden  steviger. Hier kan het handig zijn om je kei in je nopjesplastiek te rollen. Zo kan je wat meer kracht zetten. Maar je zal al gauw merken dat het handig is om je kei gewoon in de hand te nemen en dan maar wrijven. Af en toe hield ik het ook onder echt warm water. Daarna opnieuw je handen inwrijven met zeep en terug kneden.

 

 

 

Je voelt zo dat de viltlaag aldoor kleiner wordt. Waar het in het begin erg glibberig was en alles voortdurend ging glijden komt de wol nu veel strakker om je kei te zitten.

Als je het gevoel hebt dat alles stevig zit kan je de steen nog een goed uitspoelen in heet water en kan die te drogen worden gelegd. Eventueel kan die nog wat bijgeknipt worden als alles droog is.

Als je wat kleur wil op je steen dan ga je de gekleurde wol als laatste aanbrengen. En dan weer heel zachtjes kneden tot de wol vastzit. Daarna kan je steviger gaan werken en zeep en warm water gebruiken.

 

 

 

 

Mijn eerste keien zijn klaar maar er zullen er zeker nog volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *