Met de zon gaan we verven

Dit wordt een groot experiment. Ik ben helemaal enthousiast geraakt voor het verven met planten na het inkijken van het mooie boek van India Flint: Eco Colour , botanical dyes for beautiful textiles.
In een vorig leven heb ik erg veel wol geverfd met planten. De notenboom voorzag van heel wat materiaal, uienschillen werden bijgehouden, planten verzameld en gedroogd. Maar toch is het op een ogenblik stilgevallen. Tot ik het mooie boek van Mevr Flint in handen kreeg.
Waar ik vroeger de planten ging koken, de wol beitsen en dan alles samenvoegen in een verfbad beschrijft Mevr Flint hoe je onder invloed van de zon kan verven.

Zij vertrekt ook van het standpunt dat je met heel wat planten kan verven. En daarvoor beschrijft ze een eenvoudige proef: de thee-test.
In een kleine bokaal breng je wat van het plantaardig materiaal dat je wil testen. Je gaat het goed verkruimelen en dan voeg je kokend water toe. En dan wacht je een 10 tal minuten. Als de vloeistof gekleurd is na die korte tijd bestaat de mogelijkheid dat die planten bruikbaar zijn om te verven.
En dat is dan ook het eerste wat ik gedaan heb.

 

 

 

 

Voor deze test werkte ik met de bladeren van kers, braam, klimop, roos en vlier.

En dan ben ik begonnen met  de “solar dyeing”. Het is voor mij een wonderlijke manier om te verven. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig. Je verkruimelt je plantaardig materiaal, voegt je wol toe en vult je bokaal verder op met water. Alles stevig afsluiten en dan minstens één maand in de zon laten staan.
En dat heb ik dan geprobeerd!

In mijn 1ste bokaal komt groen notenblad. Ik ben telkens uitgegaan van de verhouding  10 gram ongewassen schapenwol tegenover 40 gram plantaardig materiaal. De grootte van de bokaal bepaalde natuurlijk de hoeveelheid wol en blad die erin kan.

 

 

 

 

In mijn 2de bokaal komen groene notenbolsters. Gelukkig had het wat gewaaid die nacht zodat ik wat groene bolsters kon rapen.

 

 

 

 

 

En dan probeer ik te verven met shiso. Die plant het ik ooit eens gezaaid in de tuin en elk jaar vind ik die overvloedig terug. Met de thee-test kreeg ik direct een rode vloeistof dus het leek me wel de moeite om dit te proberen. Een van de bokalen is gevuld met de zaden en voor de 2de bokaal gebruikte ik vooral het blad en de stengels.

 

 

 

 

 

 

Dan vulde ik nog een bokaal met vlierblad. In de volgende bokaal zit netel. Hiervan gebruikte ik zowel de zaden als het blad en de stengels. In de laatste bokaal zit kersenblad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik  las ook dat je katoenen stof en zijde op deze manier kan verven. Hier wordt er ook aluin toegevoegd. Aluin is eigenlijk een beitsmiddel dat de eigenschap heeft om de poriën van de wol of de stof te openen waardoor de verfstof makkelijker kan opgenomen worden.
Ik ben vertrokken van 15% aluin.
Mijn 1ste bokaal heb ik gevuld met aluin, versnipperd notenblad, mijn lapje katoenen stof en water.

 

 

 

 

In de 2de bokaal zitten zaden, bladeren en stengels van shiso samen met de stof en aluin.
Voor de 3de bokaal werd netel gebruikt.

 

 

 

 

En dat is het dan. Mijn bokalen vinden een plek in de zon en nu maar wachten. Minstens vier weken maar het mag natuurlijk ook langer. Vier weken is voldoende voor mij want ik ben nu al behoorlijk nieuwsgierig.

Halfweg ziet het er zo uit. Nog 2 weken te gaan.

 

 

 

 

En dan komt het grote moment. Eindelijk na al die  weken – en met handschoenen aan – heb ik de 10 potten geopend.
En dit is een werkje dat je echt buiten moet doen want naast kleur was er ook wel wat geur.

 

 

 

 

Ik ben begonnen met de potten met de shiso. De mooie roze vloeistof heb ik weggegoten en toen kwam de wol en het katoenen lapje te voorschijn. Grote verrassing eigenlijk. Mijn katoenen stof bleek echt mooi geel te zijn. De wol die bij de blaadjes zat was na het spoelen zo goed als kleurloos. De wol met de zaadjes had nog een lichte roze schijn.

 

 

Netel kleurde wat meer. De wol was zacht groenig maar vooral de stof was sterk gekleurd. Die kleur ging over van geel naar bruin.

 

 

De wol met de kers die je links kan zien heeft ook duidelijk wat kleur opgenomen.
Ook het vlierblad kleurt de wol zacht groenig.

 

 

 

En dan hebben we de noten. De wol met het notenblad is mooi geel – bronskleurig. En dan hebben we de bolsters die duidelijk sterk kleuren. Maar ook de katoenen stof draagt een stevige kleur.

 

 

 

Het antwoord op de vraag waarom dit alles zo’n resultaat geeft moet ik schuldig blijven. Ik maak een paar gissingen.
In de bokalen met het katoen is ook beitsmiddel toegevoegd. Ik vermoed dat dit het mooie resultaat zeker heeft beïnvloed.
Notenblad en -bolster zijn traditionele verfmaterialen. Ook hier geven ze een goed resultaat. Ik vermoed dat het blad van kers en vlier samen met een beitsmiddel ook goed zou werken. En ja, wat ik van het shiso moet denken weet ik echt niet. Misschien moet ik toch eens proberen om ook de wol samen met aluin te verven. Wordt dit dan geel?

Maar als je alles zo bij elkaar ziet is het resultaat toch verrassend. Nu nog nagaan of de kleuren ook kleurvast zijn. Opnieuw wachten!

 

 

 

 

One thought on “Met de zon gaan we verven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *