Met een houten knoopster aan het werk

Waar ik vorige maand werkte met de breivork komt nu de knoopster aan bod. En hiermee maakte ik deze keer fijne lintjes. Ook dit was nieuw voor mij en best spannend om te proberen.
De knoopster bestaat uit een platte schijn van zo’n halve cm dik en bevat 8 gleufjes. In 7 ervan wordt een dunne draad gelegd en dan kan het vlechten beginnen.

Ik maak een lintje met 7 verschillend gekleurde draden. Ik gebruik hiervoor gemerceriseerd katoen dat behoorlijk dun is. Mijn draden zijn een 70cm lang. Je kan ook werken met langere draden maar ik heb deze keer vooral veel uitgeprobeerd dus de lengte van het lintje was minder belangrijk.

De 7 draden worden met een knoop vastgelegd en door de schijf gehaald. Daar moet een gewichtje aan geknoopt worden. Zo’n gewichtje had ik niet dus heb ik een steentje genomen dat makkelijk geknoopt kon worden.

Aan de andere kant heb je dan je lange draden. Het werkt het makkelijkste als die op een wasspeld worden opgerold en vastgespeld. Aanvankelijk liet ik mijn draden nog behoorlijk lang maar ik merkte al snel dat ze dan makkelijk in elkaar draaien bij het knopen.

Die 7 draden komen dan in een gleuf terecht. Een gleuf blijft dus leeg. En die lege gleuf ga je naar je toe houden. Ik hou de schijf in mijn linker hand en leg de draden met de rechter hand. Het kan natuurlijk ook omgekeerd.

En dan begint het knopen.
Tegen de klok in neem je de 3de draad en je legt die in de open gleuf. Ik neem dus mijn licht roze draad en verleg die.

Met de klok mee ga je de schijf draaien tot de open gleuf opnieuw voor je ligt. Opnieuw ga ik tegen de klok in drie plaatsen terug en neem daar de draad op. Deze keer is het de blauwe draad die verplaats wordt.

De schijf wordt gedraaid en de midden roze draad is nu aan de beurt om in de lege plek te komen.

Als je deze beweging goed heb zal je al snel merken dat het niet echt nodig is om de schijf telkens te draaien zodat de open gleuf voor je ligt. Je gaat telkens de juiste draad opnemen en verleggen en ondertussen wordt de schijf zachtjes met de klok mee gedraaid. Op dit moment ga je ook voortdurend van hand wisselen. Daardoor gaat het werk een stuk sneller.

Zo zie je dat de witte draad aan de beurt was en dan gevolgd door de rode draad.
En dit gaat zo’n eindje door tot je lintje de goeie lengte heeft.
En dit is het resultaat.

En dan wordt ik natuurlijk nieuwsgierig naar het resultaat met andere draden.
Een dunne mohair draad geeft een hele fijne ketting. Ik denk dat dit mooi zo zijn om iets aan te hangen. Op internet zijn ook allerlei sluitingen te koop voor zo’n kettingen en armbandjes.
Gewoon haakkatoen is weer iets heel anders.

Dikkere glansdraad geeft een hele solide ketting. Deze draad is niet zo soepel en dikker kon niet meer.

Hier heb ik effen draad met bouclé samen genomen. In één ketting zijn er 6 effen en 1 bouclé draad samen geknoopt. Voor de andere ketting gebruikte ik 2 bouclé draden.

En hier werkte ik met erg dunne vlasdraad. Dit geeft dan ook een hele dunne ketting.

Je merkt het, heel wat mogelijkheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *