“Nieuwe” kerstballen

Tijd om het kerstmateriaal terug boven te halen. En dan blijken er toch wat van die kerstballen beschadigd. Soms is ook de kleur niet meer helemaal naar mijn zin. Dus ga ik wat vernieuwen.

Eerst ben ik begonnen met mijn beschadigde ballen te sorteren. Met restjes papier worden ze overplakt. En dat gaat het makkelijkste met wat oude tijdschriften en een rest behangerslijm.

Uit een oude Flow heb ik wat blaren gehaald. En die worden dan in repen gescheurd. Dat scheuren kan je in twee richtingen doen. In de looprichting van het papier gaat dit het makkelijkste. Je merkt zo wat ik bedoel als je dit even uitprobeert.

Mijn verzameling repen worden dan in stukjes gescheurd. Die kunnen niet te groot zijn anders wordt het lijmen op die ballen wat moeilijk. Je krijgt dan te veel plooien.

En dan begint het eigenlijke plakwerk. Het bovenste deel van mijn bal smeer ik vol lijm en daar ben ik niet zuinig mee. Mijn 1ste stukje plakt vast en daarover ga ik ook nog eens met lijm. Dan volgt het 2de stukje. Je merkt het, zowel de bal als alle stukjes papier zitten vol lijm. Ik lijm gewoon met mijn vinger. Dat ga heel snel maar met een borstel lukt het zeker ook.

Eerst komt de bovenkant vol te zitten en dan ga ik verder naar onder om ook de 2de helft helemaal te bedekken.

Mijn eerste bal is klaar.

En die moet dan gedroogd worden. En dit moet eigenlijk gebeuren zonder dat de verschillende ballen elkaar raken. Tussen twee stoelen zijn wat dunne wilgentakjes gelegd. En daar schuiven de kerstballen één voor één op. Je kan hier natuurlijk ook dunne breinaalden of iets dergelijks gebruiken.

Dat drogen duurt wel even maar dan is alles klaar.
Mijn ballen hangen op een gesnoeide tak van de notenboom. Nu Sinterklaas voorbij is kan Kerst zijn intrede doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *