Notenbolsterinkt

DSCI4692In een tijdschrift vond ik een recept voor notenbolsterinkt. Nu is die voorraad bolsters dit jaar behoorlijk groot en was het dus makkelijk om er wat te verzamelen. Ik vond het wel behoorlijk spannend om “inkt” te maken. Ikzelf schrijf niet zo mooi maar Jo haalde haar pennen te voorschijn en heeft de inkt uitgeprobeerd. Een mooie bruine tekst is het resultaat.

Werkwijze:

Ik ben begonnen met een goeie voorraad bolsters te verzamelen en ze in een grote roestvrije stalen soepketel te doen.  Die kunnen gerust ook al zwart zien en je kan er ook wat noten tussen laten zitten. Alles wordt dan net onder water gezet.DSCI4048DSCI4053
Op een hoog vuur breng je dit mengsel aan de kook. En daarna kan het zo’n uur tot twee uur zachtjes pruttelen op een laag vuurtje. Af en toe eens omroeren is wel noodzakelijk.
Hoe langer je dit mengsel laat inkoken, hoe donkerder de kleur uiteindelijk wordt. Je kan je inkt ook af en toe eens uitproberen. Met een oud penseel trek je regelmatig een streepje op papier en dan zie je de kleur heel geleidelijk donkerder bruin worden.DSCI4055DSCI4065
Als je bijna klaar bent worden de conserveringsmiddelen toegevoegd. Dat zijn een flinke lepel azijn en een goeie lepel zeezout. Hierdoor kan je de inkt langer bewaren.
Nog een half uurtje laten inkoken en je inkt is klaar. Alles laten afkoelen en dan zorgvuldig zeven door een neteldoek.

 

DSCI4059DSCI4069
De inkt wordt dan in goed gewassen potjes gegoten. Je kan die potjes best vooraf uitkoken met wat soda en ze dan nog eens naspoelen met kokend water.

 


Het is belangrijk om weten dat notenbolsters echt vlekken maken die moeilijk te verwijderen zijn. Ik werk dus met een schort en draag ook altijd handschoenen. Alles wat je gebruikt zoals de kookpot en de houten lepel waarmee je roert krijgen een kleurtje. Ook de poes moest uit de buurt blijven want notenbolsters zijn niet echt “gezond”.

Door de conserveringsmiddelen worden de pennen ook sneller aangetast. Ze gaan dan roesten. Het is dan ook goed om ze heel zorgvuldig uit te spoelen na gebruik.

En tenslotte kan je ook nog wat “Arabische gom” toevoegen aan de inkt. Dat werkt als bindmiddel en hecht de inkt zo beter op het papier. Ik kocht de gom in een winkel met allerlei schrijfbenodigdheden.

Tijd om een herfstgedicht te schrijven?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *