Ode aan de roos

Door het mooie weer bloeiden de rozen uitbundig. Even, voor de regens kwamen, kon ik genieten van al dat moois. De roos aan de straatkant is stevig gesnoeid maar heeft het toch overleefd. De zacht witte roos aan de achterdeur verspreidt een heel subtiel aroma.

En dan zijn er nog de rode klimrozen die ook hier achteraan groeien.


Jaarlijks verzamel ik de bloemblaadjes omdat ze bruikbaar zijn voor het eco-printen maar dit jaar heb ik er ook wat verzameld om te laten trekken in olie.

De witte rozenblaadjes heb ik vers verwerkt. Daarvoor vulde ik een uitgekookt potje drie kwart met de bloemblaadjes. Ik koos voor de roos achteraan omdat ik dan weet dat de blaadjes niet vervuild zijn door alle uitlaatgassen. En dat potje wordt dan gevuld met de olie.


Nu kan je kiezen voor verschillende soorten. Olijfolie is heel voedend en verzachtend voor de huid. Ze heeft alleen als nadeel dat de geur toch sterker doorkomt. Ik heb gekozen voor de zoete amandelolie. Die heeft een niet-overheersend aroma en is dus goed bruikbaar om ook de rozengeur vast te houden. Daarbij is het een olie die voor alle huidtypes bruikbaar is. Je huid blijft er zacht en soepel door.

Het is belangrijk dat alle blaadjes onder staan. Na het vullen van het potje kan je alles eens goed schudden en eventueel wat olie bijvoegen.
Het deksel komt dan op het potje en dat krijgt dan een plekje op de vensterbank, eventueel in de zon.
Na een drietal weken kan de olie gefilterd worden. Alles gaat dan in een uitgekookt flesje en kan op een donkere plek bewaard worden.
Wil je de geur van de rozenolie wat versterken dan kan je er eventueel wat etherische olie van roos bijvoegen. Ik heb dit niet gedaan omdat die etherische olie toch wat duur is.

En dan hebben we de rode klimrozen aan de achterdeur.

Een 2de potje heb ik gevuld met gedroogde rozenblaadjes van die plant. En dit is voor direct gebruik. Dit keer vul ik het potje tot de helft en vul dan aan met zoete amandelolie. Na 24 uur kan je dit mengsel zeven en de olie gebruiken.

Zo blijft de geur van de rozen een tijdje bij me. Heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *