Tijdens de voorbereiding van de boekbindcursus kwam de idee dat het misschien ook mooi zou zijn om met “oud ” papier te werken. Ik heb ondertussen als wat “bruin” papier in de pers zitten maar gewoon wit papier er wat ouder laten uitzien leek me wel wat.
Verven met thee en koffie had ik al gedaan. Maar dan ging het wel om katoenen stoffen. Deze keer wordt het dus papier! En dan staat er in de kelder ook nog een potje noteninkt. Misschien ook iets om te gebruiken.
Papier verven met koffie:
Het begin is eenvoudig. Vier goeie theelepeltjes koffie in een kopje en dat overgieten met warm water. Dat mengsel laat je een tijdje staan en dan kan het gefilterd worden. Je kan natuurlijk ook werken met oploskoffie. Het filteren valt dan weg. Maar ik heb nog wat gemalen koffie staan en die was goed bruikbaar.
Ik heb ook verschillende soorten papier klaargelegd maar uiteindelijk heb ik vooral gewerkt met gewoon kopieerpapier.
En hier staat alles klaar. Ik gebruik een gewone verfborstel om de koffie op het papier te smeren. En mijn papier ligt op bakpapier. Als je werkt met thee en koffie heeft dat bakpapier weinig nut maar je zal merken dat het met de noteninkt mooie effecten geeft dus heb ik het altijd gebruikt.
Hier zie je mijn eerste blad papier netjes aan beide zijden ingesmeerd. En dat resultaat viel eigenlijk tegen. Heel zachtjes was het papier verkleurd maar “oud” kon je het echt niet noemen. Tien kopieerblaren zijn geverfd. En je merkt het, ik heb één van die hele warme aprildagen uitgekozen om dit werkje te doen. Na elke verfbeurt moet het papier helemaal drogen. En in die warme zon ging dat snel. Je kan natuurlijk ook binnen werken en als de radiators nog warm zijn kunnen die als warmtebron gebruikt worden. Ook in de oven kan er gedroogd worden maar dat lijkt me toch wat omslachtig.
En dan ben ik telkens gaan oververven. En ik werd aldoor enthousiaster. De blaren worden nu snel donkerder met van die mooi gekleurde randjes. Vijf verfbaden verder lijkt het nu echt oud papier.
Ik heb ook gewerkt met een betere kwaliteit papier. Dat is een stuk zwaarder en ook niet echt wit om te beginnen. Dit papier neemt heel snel de verfstof op en na drie beurten is het al mooi donker gekleurd. Het onderste blad is de oorspronkelijke kleur en dan volgen de drie verfbaden.
Je merkt dat de randjes van dit blad niet helemaal glad zijn. Daarvoor ga je het blad eerst gewoon toevouwen en dan met een nat penseel over de vouwlijn gaan. Als je dan even wacht kan je het blad zachtjes scheuren. Ook dat maakt het natuurlijk wat ouder.
Papier verven met thee:
Ook hier heb ik een paar theelepeltjes gewone thee in een kopje overgoten met warm water en even laten staan. Na het filteren kan het verven beginnen.
Ook hier zie je dat de resultaten van het eerste verfbad erg zacht zijn. Een 2de verfbad geeft al direct wat meer kleur. Ook kan je het blad eerst kreuken en dan zachtjes weer openen. En dat is weer wat anders.
Papier verven met noteninkt:
En dat gaf een verrassend sterk resultaat. Ik heb de inkt zuiver gebruikt en misschien moet ik die bij een volgende gelegenheid eerst wat verdunnen.
Die eerste verfstrepen zijn erg donker. Ook hier heb ik het blad langs beide kanten ingesmeerd. De kleur van de notenbolsters is duidelijk te zien. Misschien is deze kleur wat te donker om er nog op te schrijven. Maar ik denk dat het heel mooi kan zijn om er bv een gedicht op te noteren.
En nu merk je het grote voordeel van het bakpapier. De noteninkt blijft op dit papier liggen als je de beide kanten insmeert. En dit geeft hele mooie “vlekken”. Een handige oplossing voor mijn strepen.
Het was ook wonderlijk om te zien hoe de noteninkt verkleurd in de zon. Het laatste ingesmeerd papier is nog wat lichter van tint maar algauw zal het ook donkerder worden. Ik weet niet of het hier de zon is die dit effect veroorzaakt.
En natuurlijk geeft het verkreukelen van papier een mooi craquelé-effect.
En hier zie je de verschillende mogelijkheden met de noteninkt. Het onderste blad is wat gestreept. Hiervoor zoek ik nog een oplossing. Het middelste blad heeft het mooie patroon te danken aan het bakpapier. En het bovenste blad is “zorgzaam” verkreukeld.
En nu kan het eigenlijke werk beginnen. Je hebt wel wat “oud” papier nodig om een boek te maken. Het wordt dus wachten op zo’n paar dagen heel warm weer.