Planten”inkt”

Met groot enthousiasme ben ik met dit project gestart. Planten en verven liggen me natuurlijk. En dit leek me een prima uitbreiding van het gebruik van verfplanten. Nu ik op dit moment de resultaten bekijk ben ik toch wat terughoudender. In het artikel dat ook beschreef hoe je tewerk moest gaan stonden foto’s met heldere kleuren. Mijn “inkt” is eerder wat vaag van kleur. Toch ga ik gewoon beschrijven wat ik heb gedaan. En dan kunnen jullie zelf oordelen. Of misschien is er onder jullie wel een expert die wat aanwijzingen kan geven. Graag!

De eerste inkt heb ik gemaakt met afgevallen nootjes. Notenbolsters kleuren stevig dus dit moest zeker lukken.
Als maat heb ik dit kopje genomen en dit ben ik blijven gebruiken.

En hier zie je wat je nodig hebt om inkt te maken.
Mijn nootjes heb ik in kleine stukjes gesneden – vergeet de handschoenen niet – en die komen zo in de kookpot. Hier komt water bij. Ik ben begonnen met de verhouding 1 / 1 maar later heb ik nog wat water bijgevoegd. Bij die oplossing komt een snuifje zout en een theelepel witte azijn. Dit mengsel wordt op een klein vuurtje verwarmd en dit laat je gedurende 1 uur sudderen. De temperatuur moet net onder het kookpunt blijven.
Dit is het basisprincipe en dat heb ik telkens weer herhaald.

Mijn 2de probeersel was met fluitenkruid. Dit kruid had ik al gebruikt om wol en katoen te verven en dat gaf een mooi zacht groen.

Ook hier laat ik het mengsel gedurende 1 uur net niet koken. Maar na 1 uur had ik bijna geen kleur. Ik heb toe alles nog wat laten inkoken.

Uienschillen kwamen als derde aan de beurt. Opnieuw heb ik mijn kopje gevuld met stevig aangedrukte schillen en ook dit mengsel wordt verwarmd.

En toen heb ik kurkuma genomen. Wat hier de hoeveelheid moest zijn wist ik niet zo goed. Ik heb dan maar 1 theelepel genomen.

En als laatste heb ik diepgevroren kersen genomen. Ik had het beeld voor me van al die vlekken van verse kersen dus die kleur was stevig genoeg. Een kopje kersen in de pot. Daar heb ik maar een klein bodempje water bijgevoegd. Diepvrieskersen bevatten van zichzelf voldoende water zodat een extra kopje water niet nodig leek.

En dan begint het filteren. Eerst komen de noten en daarna volgen de andere mengsel.

Zo heb Ik vijf potjes met gekleurde vloeistof.
Het 1ste bevat het filtraat van kurkuma. Dan volgen de uien, het fluitenkruid, de notenbolsters en tenslotte de kersen.

En nu moet de afwerking gebeuren. In elke vloeistof moet 1/10 Arabische gom toegevoegd worden. En dat was wat zoeken. Ik ben begonnen met het verzamelen van kleine flesjes en een pipetje. Voor mij was dit één groot gepruts. Ik heb dan een groter flesje genomen en daar 20ml op afgeplakt. In een kleiner flesje heb ik hetzelfde gedaan met 2ml.


En dan werd het meten en vooral wat “schatten”.
Van de ajuin had ik 30ml. Daar kwam dan 3ml Arabische gom bij. Ook een paar kruidnagels zitten in dat potje. Die kruidnagels zouden die inktvloeistof beter moeten bewaren.
En zo heb ik al mijn “inkten” afgewerkt.


Met wat spijt kijk ik naar de filters. Stevige, heldere kleuren zijn er te zien op dat papier. Zolang het plantmateriaal nog in de oplossing zit zijn de kleuren sterker. Maar ik weet niet waar de intensiteit verloren gaat.


Toch ben ik blij als ik mijn inktpotjes zo bij elkaar zie staan.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *