Printen met het strijkijzer

Eco-printen op papier heb ik al heel wat keren gedaan. Dat vraagt toch enige voorbereiding en neemt ook wat tijd in beslag. Een You Tube filmpje toonde het printen met hitte. Het leek me best eenvoudig en met snel resultaat. Proberen dus.

Als eerste ben ik begonnen met twee soorten aquarel papier te nemen. Ik wilde graag uitzoeken of het resultaat erg verschillend is.

En dan komt het beitsen van het papier. In een aluin-oplossing van 15% heb ik mijn papier een nacht laten weken. Daarna heb ik het laten drogen in de zon.

En dan leg ik alles klaar om te starten.
Onderaan ligt een droge dweil met daarop een stevig stuk karton. De hitte kan op deze manier niet doordringen tot op de tafel. En daarop komt dan mijn eerste blad. Nu had ik mijn papier te droog laten worden. Een sponsje met water staat klaar om het papier te bevochtigen voor ik de bloemen en de blaadjes erop ga leggen. Op dat eerste blad komt dan het organisch materiaal. Een 2de blad komt hier bovenop en dan kan het strijken beginnen. En dit gebeurt zonder stoom.
Hoelang je strijkt verschilt nogal. Af en toe heb ik gekeken of de afdruk al duidelijk was. Even verder strijken was soms nodig.
Als resultaat heb je dus altijd twee blaren met een afdruk. Eentje is veel sterker dan de andere en ze staan ook in spiegelbeeld.

Mijn 1ste print bestond uit losse blaadjes van een dahliabloem, een kleine kern van een bloem en wat mimosa blaadjes.
Dahlia kleurt sterk en de kleur van de print is ook anders. Van de mimosa vind ik niks terug.

Voor een 2de print gebruikte ik terug de bloemblaadjes van de dahlia. Toch nog maar eens mimosablad geprobeerd want in eco-printen werkt dit wel. Ook een varenblad kwam tussen de bloemen.
Dahlia doet het goed, de blaadjes geven geen resultaat.

En dan kwam het blad van de tuingeranium aan de beurt. Dit geeft een mooie gele afdruk maar ik heb wel de indruk dat het snel vervaagd.

Tijd om te werken met de blaadjes van de sierzuring. Dit geeft een erg mooi resultaat.

De bloemen van de capucientjes zijn dan aan de beurt. Het resultaat vind ik verrassend. Vooral de kleurverandering is opvallend. De gele bloemen worden gelig – oranje, licht rood / oranje wordt een vuil roze en de rode bloemen worden blauw. Deze bloemen geven ook een hele sterke print.

En als laatste ben ik in de tuin nog wat bloemen gaan verzamelen. Je ziet een bloem van de gladiool, een flox bloemetje, vier blaadjes van de klaproos, een stukje oregano, goudsbloem, een bloemknop van de stokroos, maagdenpalm, een open stokroos en een oranje – rood capucientje. Hier merk je dat sommige bloemen een sterke afdruk geven, anderen vind ik niet terug.

Dit is een begin maar ik denk dat er heel wat mogelijkheden zijn. Het blijft wel nog uitzoeken en proberen. Iets voor volgend jaar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *