“Roest” verven

Verroeste nagels, blikjes, schroeven, dat alles is bruikbaar om stof te verven. Of beter gezegd roestvlekken maken op stof.
Al een tijdje verzamel ik roestige dingen. Een bakje staat buiten en alles wat maar kan verroesten komt erin terecht. De regen en de lucht doen dan het werk.

Wat heb je nodig?


Een stukje licht gekleurd katoen. Ik werk met een restje van een oud laken. Ook een restje gaas ligt klaar
Een verroest blikje. Hierrond ga ik het katoen wikkelen
Touw om alles strak tegen mijn blikje te knopen
Azijn en water. Die worden half om half gemengd.
Natuurlijk ook handschoenen
Stenen om het stukje gaas wat vast te zetten

Het katoen wikkel ik rond mijn blikje. Met een touw wordt dit vastgezet.

Nu is het zo dat alleen waar de stof het roest raakt kleur kan ontstaan. Het wikkelen doe ik niet precies. Ik probeer dit uit en kijk wat het resultaat is. Ik vind het makkelijker om eerst iets uit te proberen voor ik echt een patroon wil bekomen. Ik probeer de stof wel strak vast te zetten.

En dan blijft er nog een stukje blik onbedekt. Ook daar probeer ik wat stof te krijgen.

Ook de binnenkant van het blik is helemaal verroest. Hier stop ik het stukje gaas in. Met wat stenen probeer ik hier de stof wat tegen de roestige wand te drukken.

En dan wordt alles goed nat gemaakt met het mengsel water/azijn. Ik heb mijn fles eerst voor de helft gevuld met water. Dan komt de azijn erbij.

Mijn blikje heb ik in een plastiek pot gezet. Dat was makkelijk werken voor mij. Je kan natuurlijk ook alles op een stuk plastiek leggen en zo gaan spuiten.
Als de oppervlakte vochtig is heb ik ook de binnenkant gespoten. Ik hoop dat het vocht tot onder geraakt.

Nu begint het wachten. Op een warme plek gaat het verkleuren wat sneller. Ik laat het gewoon buiten staan onder een afdak en zal morgen een eerste keer kijken.
Normaal zou het na één dag al behoorlijk wat kleur moeten hebben. Wil je echt een hele donkere tint dan kan je beter vier tot vijf dagen wachten.

Nu is het even spannend.
Na een dag zag ik al wat kleur verschijnen. Ik heb toch nog een tweede dag gewacht om alles te bekijken.

En dan begint het “uitpakken”. Eerst komt het gaas eruit.

Dan heb ik de stof afgewikkeld. En ook het touw heeft wat kleur.

Ik heb alles direct in een heet zoutbad gespoeld. Het zout gaat de roest neutraliseren zodat het proces stopt. Als de stof te lang in contact komt met het roest kan die aangetast worden.
Na het zoutbad heb ik alles dan gewassen in een zacht sopje.
Ik merk dat er heel wat kleur verdwijnt na het spoelen en wassen. Misschien had ik de stof toch eerst moeten laten drogen voor ik met dat spoelen begon. Daardoor krijgt de kleurstof meer tijd om zich te hechten.
En dan kan ik het resultaat eens goed bekijken. Sommige stukken zijn goed gekleurd. Andere delen hebben amper kleur. Ik vermoed dat er te weinig stof echt in direct contact was met de roest. Dat moet ik een volgende keer wat zorgzamer doen. En misschien had ik toch ook wat meer geduld moeten hebben voor ik alles ging ontvouwen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *