Twee naaldenboekjes

Als je regelmatig borduurt verzamel je al snel verschillende soorten naalden. Daarbij komt nog dat ik ook vaak verschillende werken heb liggen. Verschillende lapjes stof met wat naalden in geprikt kom ik dus regelmatig tegen. Dit ga ik nu echt aanpakken. Het wordt overzichtelijker, handiger en netter met deze twee “boekjes”.

Met een restje ” gekookte wol “, verschillende kleuren draad en natuurlijk ook verschillende borduurnaalden ben ik aan de slag gegaan. Een duidelijk plan heb ik niet echt dus heb ik uiteenlopende draden bij de hand.

Mijn 1ste boekje krijg twee extra stukjes stof als versiering. Ook het borduurgaren is uitgezocht.

Met fijne rijgsteken zijn die aan de omslag genaaid.

Mijn 2de boekje ziet er wel helemaal anders uit. Hier heb ik in het midden een extra stukje stof opgenaaid. Dan ben ik erg vrij beginnen borduren. Het is een boom geworden.

De omtrek van de boom ontstaat door de rijgsteken. Gedeeltelijk is de boom ook zo opgevuld. En dan volgen de Franse knoopjes, één van mijn lievelingssteken. Ik merk wel dat het niet zo eenvoudig is de stof mooi in vorm te houden. Eigenlijk is werken met een borduurring daarom wel handiger.

Mijn twee omslagen zijn klaar. Ik heb er toch voor gekozen om een lapje stof tegen de achterkant te naaien. Deze voering maakt het geheel wat netter. Eén van die voeringstukken heb ik wat versierd. Met rijgsteken zijn ze vastgemaakt op de omslagen.

En dan komen de “blaadjes” van de boekjes. Een oude sjaal is hiervoor gebruikt. Het is soepele stof die niet rafelt en de naalden prikken er makkelijk doorheen.

De drie lagen worden nu in één keer aan elkaar vastgezet. Ik begin met het spelden van mijn binnenblaadjes. Die probeer ik zo goed mogelijk in het midden te zetten. Met een vrij lange dubbele draad ga ik van het midden naar buiten. Ik laat een eindje van mijn draad daar hangen. Ik kom bovenaan terug naar binnen. Met een lange steek prik ik nu onderaan terug naar buiten. En dan kom je weer terug naar binnen in het midden. Daar heb je nu aan de binnenkant twee eindjes draad. Je zorgt dat ze langs beide kanten van de lange steek zitten. En dan ga je die stevig knopen.

En hier heb je ze allebei naast elkaar helemaal klaar voor gebruik.

2 thoughts on “Twee naaldenboekjes

  1. Oh, wat heerlijk om lezen: ‘ een duidelijk plan heb ik niet echt’ of ‘Dan ben ik erg vrij beginnen borduren. Het is een boom geworden.’ Techniek en planning voor mij; voor jou: de vrijheid!!!!

  2. Hoi, Kristien,
    Zo leuk om elke maand weer te lezen over al die creatieve dingen!
    Vele groetjes van aan zee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *