Verven met de perenboom

Dit wordt een andere manier om mijn perenboom te gebruiken!
Ik las dat je met de bast en de blaren van die fruitboom stof en wol kan verven. Blaren heb ik niet maar bast is er in overvloed. Maar die bast was niet zo makkelijk te bereiken. Een “sterke” man toonde me hoe ik met een trekzaag schors kon verwijderen van de stam. Nu ja, hij was dan ook sterk. Mij lukte het niet maar dan ben ik maar begonnen met de dunne twijgen te ontschorsen en dat lukte dus wel.
Mijn eerste werk was dus het verzamelen van wat dunne takken. Met een scherp aardappelmesje heb ik dan de schors verwijderd. En dat lukte goed. Dit is een probeersel dus zoveel had ik niet nodig.

Ik werkte door tot ik 150 gram van de schillen had. Die werden in de kookpot gedaan, water erbij gevoegd en gedurende een dik uur op een zacht vuurtje gekookt.

Je merkt het, het water is duidelijk gekleurd. Heel wat verfstof is door het koken vrij gekomen. En dan is het wachten tot de vloeistof is afgekoeld.

Mijn stuk stof weegt 75 gram. Met mijn 150 gram aan schillen kies ik dus voor een concentratie van 200% plantaardig materiaal om te verven. Mijn stof is vooraf gebeitst met sojamelk. Daardoor kan de stof de verfstof makkelijker opnemen en vasthouden.
Voor de lap in het verfbad gaat is die een 10 tal minuten geweekt in zacht warm water.

De natte stof gaat in het verfbad en wordt gedurende een goed uur zachtjes gekookt. Ik heb ervoor gekozen om de bast in het bad te laten. Als je een egaal geverfde stof wil hebben is het beter om die eruit te halen. Regelmatig roeren is zeker ook nodig. Na het koken heb ik de stof in het bad gelaten en alles laten staan tot de volgende dag.

Het verfbad leek nog heel wat kleurstof te bevatten. Ik ben dan ook nog doorgegaan met verven. Uiteindelijk heb ik nog 3 restbaden gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *