Verven met planten

Jaren geleden heb ik gesponnen wol geverfd met planten. Heel wat recepten waren er toen te krijgen. En we beitsten er vrolijk op los. Allerlei zouten waren zo te koop en over de invloed op de gezondheid en het milieu werd niet nagedacht. We werkten ook alleen met wol.
Gelukkig is dit nu helemaal anders. Allerlei alternatieve beitsmiddelen worden nu gebruikt. En ook het verven van katoen en linnen wordt nu veel gedaan.
Internet bracht me in contact met Rebecca Desnos. Dit is een Engelse dame die zo natuurlijk mogelijk wil werken. Zij beits met sojamelk. Het kan natuurlijk ook met gewone melk maar als overtuigde veganiste kan ze dat niet gebruiken. Ik heb dus sojamelk in huis gehaald en ben allerlei staaltjes gaan verven.
En dit zijn mijn staaltjes:

 

 

 

 

Het basisprincipe is altijd hetzelfde. Het katoen en linnen wordt gebeitst met sojamelk. Zij raadt aan om die gebeitste stof minstens één week te laten liggen. Dat vraagt dus wat planning. En dan ga je het plantaardig materiaal voorkoken gedurende een uurtje. Ik laat dan alles in de verfpot afkoelen. Ruwweg neem ik een 400% planten. En dan komt de vooraf geweekte stof in de verfpot. Opnieuw een uurtje laten sudderen en in de pot laten afkoelen. Alles even uitspoelen en in de schaduw laten drogen.

En hier zie je enkele resultaten.

Dahliabloemen
Ik heb geverfd met uitgebloeide bloemen. Eerst hebben ze een tijdje in de vaas gestaan en dan kwamen ze in de verfpot terecht.

 

 

 

 

Netelbladeren
De vlekken die je op de stof ziet zijn waarschijnlijk veroorzaakt door stukjes aluminium die ik in de pot heb gedaan. Rebecca Desnos werkt in aluminium potten maar die heb ik niet. Ik probeerde het op die manier te compenseren.

 

 

 

 

De zaden van shiso
Dit is een decoratieve plant die ik in de tuin heb staan. En dus probeer ik maar.

 

 

 

 

 

De schors van kers
Ik had een zaailing van de kersenboom staan die dringend weg moest. Hij stond heel dicht tegen het veld en kom daar niet groeien. Met een scherp mes heb ik de grootste takken geschild en die schors gebruikt om te verven.

 

 

 

 

Het verse blad van de kers
En dit had ik natuurlijk ook na het omzagen van de zaailing. Ikzelf pluk eigenlijk geen verse blaren van mijn bomen maar deze kon ik natuurlijk wel gebruiken.

 

 

 

 

 

Boerenwormkruid
Deze plant gebruikte ik in zijn geheel dus bloemen, bladeren en stengels. Alles heb ik wat fijner geknipt en in de pot gedaan.

 

 

 

 

Cochenille
Dit is eigenlijk een schildluis dat je als verfstof kan aankopen. Ik was wollen stof roze aan het verven en heb er wat katoen en linnen bijgestoken.

 

 

 

 

 

Zover ben ik nu geraakt. Nu wordt het wachten tot de bladeren van de bomen gevallen zijn. Dan krijg je direct een heleboel mogelijkheden.

Of al deze verfstoffen ook echt kleurvast zijn weet ik nog niet. Ik heb telkens een klein stukje van de stof in het volle licht gelegd; niet in de zon natuurlijk. En nu wordt het een paar weken wachten om te zien of er een kleurverschil is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *