Weven op takken

Op Pinterest zag ik heel wat mooi weefwerk gemaakt op takken. En dat wilde ik graag ook eens proberen. En zo verloor de Cornus een paar mooi gesplitste takken. Ik hou wel van die fel groene kleur. En met de juiste wol kunnen de weefwerken een plekje vinden in de keuken.

Werkwijze:

Natuurlijk is het verzamelen van de takken het eerste werk. Drie takken werden wat bijgeknipt en klaargelegd. En dat gebeurde ook met de wol.

 

 

 

En dan wordt de schering direct op de tak opgezet. Een knoopje om te beginnen en dan ga je met de draad naar de eerste tak.

 

 

Daar ga je de draad eenmaal ronddraaien en dan naar de overkant. Deze keer loopt de draad aan de bovenkant van de tak en komt ook aan de bovenkant toe. Opnieuw de draad eenmaal rond de tak draaien en nu langs onder terug naar die eerste tak.

 

 

 

En zo ga je telkens over en weer.
Ik probeer de afstand ongeveer op 1cm te houden. Dat betekent dat je eigenlijk 2 draden per cm hebt. Dat hangt natuurlijk ook samen met de dikte van de draad. Ik werk met vrij dikke wol zodat dit wel mag. Ga je met erg dunne draad werken dan moet de afstand zeker kleiner zijn.

 

 

 

Hier zit de schering er voor de helft op.
Op het einde een stevig knoopje leggen en de schering is klaar.

 

 

 

En nu kan het eigenlijke weven beginnen. Ik werk met een lange naald en daarin gaat ook een lange draad. Het hele weefwerk is gemaakt in linnensteek en dat betekent gewoon op en neer of onder en boven.
Met een grove kam wordt de draad tegen de tak geduwd.

 

 

 

 

I

Ik leg een paar rijen tegen de ene tak en dan doe ik hetzelfde tegen de andere tak aan.
Bij het weven is het belangrijk dat de weefdraad in boogjes wordt gelegd zodat er voldoende draad is om ruim onder en boven te gaan. Als je de draad wat te strak legt dan zal je merken dat het werk snel gaat versmallen.

 

 

 

Daarna ben ik met dikke onregelmatig gesponnen wol gaan werken. Die draad heb ik af en toe in noppen gelegd. Dat betekent dat je op sommige plaatsen de draad eigenlijk in lussen op de schering gaat leggen. Hiervoor haal je de draad gewoon naar boven. Bij een volgende rij komen die lussen dan vast te zitten.
En zo ga ik telkens een paar rijen langs de ene kant doen en dan terug een paar rijen aan de andere tak.

 

 

 

 

Nog een klein stukje te gaan en mijn weefwerk is klaar.

 

 

 

Ondertussen heb ik ook op de andere takken een schering opgezet. En hier heb ik een extra tak met tape vastgezet. Hierdoor konden de takken niet van plaats veranderen. Ik merkte dat bij het opzetten van de eerste schering de takken van de splitsing  geleidelijk dichter bij elkaar kwamen. Daardoor werd de schering in het begin losser wat niet echt de bedoeling is.

 

 

 

 

En ook dit weefwerk is klaar.

 

 

Wat klaar is heeft al een  plaatsje gekregen in de keuken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *