W.I.P.

dsci7764Een tijdje geleden kwam ik een heerlijk woord tegen: W.I.P., Work in Process of Work In Progress. Allebei even bruikbaar!
En ik moet toegeven dat ik toch wat WIP werkjes liggen heb. Vol enthousiasme aan begonnen maar dan plots doorkruist met iets dat echt dringend was en … . Af en toe neem ik me voor om eerst alles af te werken voor ik aan iets nieuws begin maar ook dat lukt niet altijd.

Maar deze keer kan ik  terecht een WIP werk voorstellen. Het is namelijk een werkje van lange adem. Het wordt een afwerkingsboordje voor een tafeldoek. Meters boord heb ik  nodig, vandaar.

Werkwijze:

dsci7776De boord is opgebouwd uit allemaal krulletjes die op hun beurt bestaan uit  6 verschillende waaiers van 6 stokjes. Ik heb even zitten zoeken naar de juiste woorden maar zo zal ik het dan verder benoemen.
Ik heb ook als voorbeeld een stukje in wat dikkere, licht blauwe wol gehaakt zodat ik het haakpatroon wat duidelijker kan beschrijven.

Je begint met 7 losse. Dit zijn de losse die telkens tussen de krulletjes gehaakt worden.
Daarna volgen 6 losse waarop de 6 waaiers worden gehaakt. Aanvankelijk vond ik het haken van die waaiers behoorlijk moeilijk omdat in één losse 6 stokjes moeten gehaakt worden. Toen ben ik begonnen met die 6 losse ook heel los te haken en dat gaf meer ruimte zodat het werken een stuk makkelijker is.dsci7778dsci7779

 

 

 

 

Voor je eerste waaier begin je met 3 losse. Dat is ter vervanging van je 1ste stokje. Voor je 1ste effectieve stokje moet je dus teruggaan naar de 4de losse. Daarna volgen in diezelfde losse nog eens 4 stokjes. In die losse heb je dus “zes” stokjes gehaakt.dsci7780dsci7781

 

 

 

 

En dan ga je over naar de volgende losse waar opnieuw 6 stokjes in gehaakt worden.
Dit herhaalt zich in totaal zes keer zodat je zo’n krulletje bekomt die bestaat uit 6 waaiers. Je merkt het, dit krult zich vanzelf op.dsci7783dsci7784

 

 

 

 

Je 1ste krulletje is klaar en dan volgen opnieuw 7 losse.  Die 7 losse vind je telkens terug tussen elke krul.dsci7785

 

 

 

 

 

En op deze manier heb ik mijn eerste meter gehaakt.
Op die rij worden dan nog twee rijen vaste gehaakt om de boord voldoende stevigheid te geven.dsci7786dsci7787

 

 

 

Bijna twee meter zijn er ondertussen klaar. Halfweg dus.
Ik heb dus nog wat werk te doen tijdens deze lange vakantie!dsci7761

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *