Wat je met ijs kan doen

Op verschillende plekken had ik gelezen dat je met ijs kan verven. En deze maand was natuurlijk ideaal om dit uit te proberen. In de keuken stonden ook twee flinke potten kurkuma en die kwamen nu natuurlijk goed van pas.
Het werd een spannend avontuur.

 

Eerst ben ik begonnen met mijn lappen stof in azijn te koken. Voor wol had ik gelezen dat je best aluin kon gebruiken om te beitsen maar voor katoen wordt beweerd dat azijn beter is. In een verhouding van 4 delen water op een deel azijn heb ik het beitsbad klaar gemaakt. Alle stof is vooraf goed natgemaakt en dan in het bad gestoken. Alles wordt langzaam opgewarmd en dan staat het een uurtje zachtjes te sudderen. Als de stof uit het bad komt riekt het natuurlijk naar azijn. Het vraagt een paar spoelbeurten om de geur er wat uit te krijgen.

 

 

 

 

En dan begint het wat kouwelijk avontuur met het ijs. De avond voor het verven heb ik verschillende potten met wat water buiten gezet. En de volgende morgen had ik een behoorlijke hoeveelheid vers ijs.

 

 

 

De kleinste lap stof heb ik op een oude rooster gelegd. Ik heb die wat verfrommeld want het was de bedoeling om een onregelmatig patroon te krijgen. Alles wordt toegedekt met ijs.

 

 

 

 

En dan heb ik er rijkelijk kurkuma over gestrooid.

 

 

 

Ook een tweede lap stof werd op een rooster gelegd, toegedekt met ijs met de kurkuma er bovenop.

 

 

 

En dan wordt het geduldig wachten tot alle ijs is gesmolten.
Maar toen merkte ik dat de stof toch wat weinig kleurstof had opgenomen. Misschien had ik de doeken toch wat te sterk samen gedrukt. Ik ben de  stof dan wat anders gaan vouwen. De kurkuma kwam zo tussen de stoflagen te liggen. En dan kwam er opnieuw ijs bovenop. Ondertussen had het ook gesneeuwd en ik heb dan alles nog afgedekt met sneeuw. Opnieuw werd het wachten tot alles gesmolten was.

 

 

 

 

En zo zien mijn twee lappen stof er dan uit.

 

 

 

 

Grondig spoelen is dan nodig om alle resten poeder uit de stof te halen. En dan gaan ze in een sopje, nog wat spoelen en eindelijk kan ik het resultaat goed bekijken.
Het is duidelijk dat de kleinste lap veel sterker gekleurd is. Wat hiervan de oorzaak is weet ik niet zo goed. De stof is veel dunner en kon daardoor misschien beter de verfstof opnemen. Maar het kan ook zijn dat ik in verhouding meer kurkuma gestrooid heb. Ik ben wel blij met het resultaat en vind het helemaal geen probleem dat ze zo verschillend zijn.

 

 

 

En dan had ik nog twee stukken stof die ik op de klassieke manier wil verven. Ik heb dus eerst mijn verfbad klaar gemaakt. Het kurkumapoeder heeft geduren een uur zachtjes staan sudderen. De verhouding is 50% poeder. Ik heb hier wel geleerd dat ik in de buurt van de verfpot moet blijven. Overkoken gebeurt makkelijk en dan merk je wel dat kurkuma stevig kleurt.

 

 

 

Ondertussen heb ik de stof geknoopt maar eerst is die toch goed gespoeld want ook hier kan de geur van azijn best zoveel mogelijk weg zijn.
Mijn witte lap heb ik in harmonica geplooid en dan op verschillende plaatsen strak vast gebonden.
De tweede lap is wat losser geknoopt. Alles goed nat gemaakt en zo de verfpot is.

 

 

En zo ziet dat er dan uit. Nu begint het spoelen en het losknippen van de draadjes. En dan gaat de stof in een sopje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijd om naar het resultaat van al dat verven te kijken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *