Een schorsvaas

Posted on May 30, 2021 in Natuur

Deze winter verzamelde ik wat schors. De houtblokken lieten die makkelijk los en zo kreeg ik er een deel bij elkaar. En dan wordt het altijd wat zoeken waarvoor je ze kan gebruiken. Op Pinterest vond ik een idee.
Het wordt een soort vaas met kleine buisjes die tussen schorslagen zitten.

Het is opgebouwd uit vijf schorslagen. Daartussen zit er ruimte voor de buisjes en die ruimte wordt gecreƫerd met kleine stukjes schors.
Ik ben dus begonnen met al mijn schors open te leggen en heb er vijf stukken uitgehaald die bruikbaar waren. De stukken zijn niet allemaal even lang en hoog maar dat vind ik geen probleem.
Kleine buisjes kocht ik op internet. En hier speelde vooral de hoogte een rol. Ze zijn 8cm hoog en zo blijven ze lager dan de schors. De kleine stukjes schors kon ik knippen.

Ik ben begonnen met het achterste stuk schors. Ik heb op 3 plekken tussenstukjes geplakt en daar tegenaan komen 3 buisjes.

Het volgende stuk schors krijgt 2 buisjes.

En dan blijven nog het 3de en 4de stuk schors over met tussenstukjes en buisjes. Het vijfde stuk schors sluit het geheel af.

En dan worden de vijf stukken aan elkaar gelijmd. Ik heb ze eerst rechtop gezet en zo kon ik zien of alles goed aansloot. Op sommige plaatsen heb ik extra stukjes schors gelijmd omdat er toch teveel ruimte tussen zat.
Ook had ik twee stukken met een buisje aan de buitenkant. Ook daar heb ik een extra stuk gelijmd zodat je altijd schors ziet als je van opzij kijkt.

En zo zit alles stevig vast. Nu kan het vullen met de bloemen beginnen.
Ik heb alles op de tuintafel geplaatst en de berm zorgde voor de grassen en de bloemen.

Al vlug werd het duidelijk dat het vullen van de buisjes niet zo evident is. Ze zijn wel erg smal en kunnen dus ook erg weinig water bevatten. Ik weet eigenlijk niet of er lage maar toch dikkere buisjes bestaan. Binnen heb ik het opgelost door er een schaal onder te zetten.
Ook merkte ik dat ik toch wat te weinig buisjes gebruikt heb. Het hangt natuurlijk van de bloemen af die je wil gebruiken maar met de bloemen van de berm werd het al snel wat statig. Tenminste voor mij.
Maar de wikke maakt het helemaal goed.

Leave a Reply