Een gehaakt boodschappentasje

Misschien is het wat gek om in deze coronatijden een boodschappentasje te maken. Boodschappen doen ligt nu niet voor de hand. En dat tasje is nu eigenlijk ook te klein. Maar om mijn voorraad appelsienen in te bewaren is het prima.
Voor het maken van dit tasje heb ik me laten inspireren door het boek “Vintage thuis” van Dottie Angel en Ted & Agnes.
Het haakwerk zelf is erg eenvoudig. Je gebruikt alleen losse steken, halve vaste, vaste en stokjes. Ik heb gewerkt met een katoenen draad en haaknaald 3,5. Als je met dikkere draad werkt maak je gewoon wat mindere toeren. Ik heb 222 gram katoen gebruikt.

Haakpatroon:

We beginnen met 4 losse en sluiten de cirkel met een halve vaste.
Dan volgen 3 losse die tellen als ons 1ste stokje. Nog 8 stokjes komen in de cirkel. We sluiten met een halve vaste. Zo hebben we een cirkel van 9 stokjes gemaakt.

Opnieuw drie losse als ons 1ste stokje en nog een stokje in de 1ste steek.
Daarna volgen telkens 2 stokjes in de ruimte tussen de vorige stokjes. We sluiten met een halve vaste. We hebben nu 18 stokjes.

Opnieuw drie losse als 1ste stokje en nog een stokje in dezelfde ruimte. Daarna 1stokje in de volgende ruimte, dan 2stokjes, 1 stokje en zo verder telkens in een patroon van 2 stokjes, 1 stokje. Sluiten met een halve vaste.
We hebben dan 27 stokjes.
En zo ben ik verder blijven haken tot ik een cirkel van 17cm bekwam. Je merkt het, deze cirkel is niet helemaal plat en dat betekent dat ik ergens fout ben gegaan. Nu ja, ik vond het niet echt nodig om af te trekken want het blijft zo ook bruikbaar. Ik bekom een wat rond, bollig tasje en dat vind ik prima. Maar het kan natuurlijk ook anders.
Als je liever een wat langgerekt tasje wil kan je als patroon om te meerderen beter 2 stokjes, 1 stokje, 1 stokje nemen. Je cirkel wordt dan platter en je tasje minder breed.

En dan beginnen de boogjes.
Je start met 5 losse en die maak je met een vaste vast terwijl je telkens 1 steek overslaat. En zo ga je de hele toer rond.


Als je de 2de toer begint ga je over naar de boogjes. Je haakt telkens 5 losse die je dan met een vaste vastlegt in je volgende boogje.

Zo heb ik 15 rijen gehaakt.
Een touwtje gaf het begin van mijn nieuwe rij aan. Zo wist ik makkelijk waar iets nieuws begon.

Na 15 toeren ben ik gaan versmallen. Mijn boogjes bestaan nu uit 4 losse. En zo heb ik 12 toeren gehaakt.

Daarna ben ik overgegaan naar boogjes van 3 losse en dit deed ik gedurende 10 rijen.

Mijn tasje bleef bovenaan toch wat breed zodat ik nogmaals ben gaan versmallen. Ik heb dan boogjes gehaakt van 4 losse maar ben telkens 1 boog gaan overslaan. Na 5 rijen had ik de juiste breedte bovenaan en kon ik overgaan naar de eindrand.

De eindrand bestaat uit 4 rijen.
In elk boogje heb ik 4 vaste gehaakt.
In de 2de en 3de rij heb ik opnieuw in elke vaste een vaste gehaakt.

Toen merkte ik dat de boord toch wat te breed was en ben ik nogmaals gaan versmallen. Dat betekent dat ik telkens 4 vaste heb gehaakt, een steek overgeslagen en dan opnieuw 4 vaste. En zo ben ik verder gegaan tot ik deze toer kon sluiten met een halve vaste.

En zo ziet mijn tasje er uit op dit moment.

En dan worden de hengsels gehaakt. Die zijn apart gemaakt en dan vastgenaaid aan het tasje.
Voor het hengsel zet ik 50 losse op. Ik laat een lange begindraad hangen zodat ik die kan gebruiken voor het opnaaien van het hengsel.
Ik heb 4 rijen vaste over die lossen gehaakt. Ook hier laat ik mijn einddraad voldoende lang voor het opnaaien.

Mijn hengsel is 32cm lang En ongeveer 2cm breed.
Bij het opnaaien laat ik een 8 tal cm tussen de uiteinden van 1 hengsel.

En dit is het eindresultaat!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *