Een gulle notenboom

Begin deze maand zijn mijn twee notenbomen grondig gesnoeid. Voor de buren was dat noodzakelijk. Soepel liep er een  lenige man over de takken van de boom en heel wat  viel er naar beneden. En ja, dan had ik plots zo’n grote voorraad verfmateriaal en dat wilde ik dan ook graag gebruiken. Plantaardig verven is niet echt nieuw voor mij maar toch was het al heel wat jaren geleden dat ik dit deed. Met wat zoeken vond ik die verfketels en ook alle boeken kwamen weer boven. Een spannend avontuur begon.

Dit alles viel samen met een opdracht op de academie: een stoffen boek maken. Ik ben dus begonnen met al die bladzijdes te vilten en dit gaf me de mogelijkheid om heel wat staaltjes te maken.

 

 

 

 

De bolsters kwamen eerst aan bod.  Die hebben zo’n sterke verfkracht dat het niet echt nodig is om de wol vooraf te beitsen. Eigenlijk zou je met echt groene bolsters uit de zomer moeten verven maar die waren er natuurlijk niet. Wel heb ik de bolsters een uurtje laten koken. Ik werkte ook in 2 verschillende kookpotten. Een gewone kookpot beïnvloedt de kleur amper maar een koperen pot doet dat wel. Als het verfvbad helemaal was afgekoeld heb ik er de bolsters uitgehaald en de natte wol in het bad gedaan. Ik nam een even grote hoeveelheid bolsters als wol. Twee “bladzijdes” en een plukje ongesponnen wol gaan het verfbad in. De wol wordt een uur zachtjes gekookt.

 

 

 

 

 

En hier zie je het resultaat.

Met de restbaden heb ik nogmaals geverfd. De beide tinten zijn dus lichter. Ik heb de wol ook niet zo lang in het verfbad gelaten.

 

 

 

 

En dan komen de blaren aan de beurt.
Ik gebruikte de blaren die van de gesnoeide takken zijn gehaald. Op dit moment waren ze dan ook nog groen.

 

Als je verft met bladeren is het nodig om de wol vooraf te beitsen. Daardoor gaan de wolvezels de verfstof makkelijker opnemen. Ik gebruikte aluin omdat dit niet schadelijk is voor het milieu. De wol wordt gebeitst in een bad met een 15% oplossing. De natte wol wordt in het bad gedaan en dan zachtjes gedurende een uur gekookt.
En dan heb ik de verfbaden klaargemaakt. Opnieuw heb ik 2 kookpotten opgezet. In de eerste werk ik met een concentratie van 400% dus op 100 gram wol neem ik 400 gram bladeren. In de 2de pot komt een concentratie van 200% bladeren. De gebeitste, natte  wol wordt in het verfbad gedaan en opnieuw gedurende een uurtje gekookt.

 

 

 

En dan ben ik verder gaan verven met het restbad van 400%. Ook hier heb ik de wol minder lang laten koken omdat ik echt lichtere tinten wilde bekomen.

 

 

 

En hier zie je een “bladzijde”  dat in een 800% bad met blaren is geverfd. ik gebruikte hier de koperen ketel. En dit geeft een heel sprankelend resultaat.

 

 

 

 

Op heel wat takken van de notenboom groeien er korstmossen. Eigenlijk is het onverantwoord om die in de natuur te gaan verzamelen maar nu kon ik ze voorzichtig van de takken schrapen. De korstmossen zijn vooraf een nacht geweekt.

 

 

 

 

 

Ik gebruikte een verfbad van 200% in de koperen ketel. Het restbad heb ik in een gewone pot gedaan.

 

 

 

 

En dan zijn er nog de doppen. Die moeten 3 maand weken. Die staan klaar maar voor het verven moet ik dus nog wachten.

 

 

 

 

En dan heb ik nog een recept gevonden van de afgevallen bloemen. Dat wordt dus voorjaar.
De meeste informatie haalde ik uit twee “oude” boeken. “Verven met plantaardige stoffen” van Nel Goubitz en “Groot plantaardig verfboek” van Let van de Vrande bevatten heel wat praktische informatie. Maar ook meer recente boeken zijn zeker bruikbaar.

En zo zijn mijn “bladzijdes” van mijn stoffen boek bijna klaar. Nu moet ik mijn boek nog “vol schrijven”. Maar dat is voor een volgende keer.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *