Een pannenlap voor de nieuwe keuken

dsci6539Al een tijdje wil ik de keuken wat opfrissen. Het zou goed zijn als de muren een nieuwe verflaag kregen en alles eens grondig herschikt zou worden. Maar om één of andere reden lukt dat niet zo maar. Ja, en dan ben ik maar in het klein begonnen. Twee nieuwe pannenlappen liggen nu klaar voor de “nieuwe” keuken. En natuurlijk ben ik ook terug gegaan naar die “granny squares” maar dan in vrolijke kleuren.

 

 

Werkwijze:

dsci6476Opnieuw ben ik vertrokken van een basis quare maar deze keer is drie het terug komend getal. Telkens worden er drie stokjes gehaakt en de hoeken worden gevormd door drie losse.
Ik heb telkens twee lappen aan elkaar gehaakt zodat de pannenlap behoorlijk dik wordt en dus veilig is voor hete, zware potten. Eén kant is in verschillende kleuren gehaakt, de andere kant is effen. Ik werkte met katoenen draad en haaknaald nr 3.dsci6471dsci6472

 

 

 

 

 

Als je het effen vierkant haakt dan kan je het schema helemaal volgen.
Haken met verschillende kleuren vraagt natuurlijk wat meer aandacht. De nieuwe kleur ben ik telkens in de hoek begonnen.
En dan is het verder haken tot je de juiste grootte bereikt hebt. Ik ben gestopt op 20cm.dsci6527dsci6531

 

 

 

 

Dan worden de twee lappen aan elkaar gehaakt. En dat gebeurt met een rij vaste.
Ik ben net voorbij de hoek begonnen en dan helemaal rond gehaakt.
In de hoeken komen er telkens drie vaste.dsci6516dsci6514

 

 

 

 

 

Voor het haken van het lusje sluit je eerst de rij vaste. Dan haakte ik 15 losse en met die rij losse ga je dan terug tot net voor de hoek. Met een vaste zet je die vast. Ik heb dat lusje nog eens over gehaakt met vaste en dan zet je ook dit vast.dsci6522dsci6524

 

 

 

 

 

En dan komt er nog een “sierboord” rond de pannenlap. Het aantal steken was deelbaar door vier en dat getal vormt dus de basis van mijn boord. In de eerste steek komt een vaste. Daarna volgt een half stokje en een stokje in de volgende steek. Dan krijg je een stokje en een half stokje samen in je derde steek. En met een vaste eindig je in de vierde steek. En dit herhaal je rond de hele pannenlap.
Voor de hoeken moest ik dit patroon wat aanpassen. Op de hoek heb ik de twee vaste aan weerskanten laten wegvallen. Zo sluit mijn boord goed aan.
Heb je meer of minder steken dan kan je dit ook makkelijk aanpassen. Je kan als variant deze boord ook over vijf of zes steken haken. Dat hangt eigenlijk af van het aantal steken dat je op één zijde hebt.dsci6526

 

En klaar zijn mijn pannenlappen. Nu de keuken nog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *