Een pittig drankje voor de verkoudheid

dsci7725Zoals elk jaar groeit de citroenmelisse weelderig in de tuin. Het zaait zichzelf makkelijk uit zodat je al snel wat veel van die planten bij elkaar krijgt. En thee van citroenmelisse is natuurlijk heerlijk maar de gedroogde blaadjes verliezen al snel van hun kracht bij het drogen. Ik ben dan ook op zoek gegaan naar een andere toepassing van dit medicinale kruid. Ik vond een recept van citroenmelisselikeur. Het blijft een probeersel dus ik ben heel erg benieuwd om het over enkele maanden te proeven.

De likeur zou een prima middel zijn tegen verkoudheid. Misschien is het gewoon ook  lekker om het te proeven en wordt het best leuk om eens een verkoudheid te hebben.

Bereiding:

dsci7732Ingrediënten:

100 gram citroenmelisseblaadjes
5 gram kaneel
3 gram kruidnagel
1,5 gram nootmuskaat
10 gram citroenschil
1 liter jenever
200 gram suiker

 

dsci7733Ik ben begonnen met het verzamelen van de blaadjes. Citroenmelisse kan je best oogsten voor de plant in bloei komt. Dus juni is hiervoor de perfecte maand. Ik las dat je dat verzamelen best kon doen op een wat sombere dag omdat de plant dan een maximale hoeveelheid etherische olie bevat. Ik weet niet of dit klopt maar ik heb toch maar naar het weer gekeken. Ik heb de takken voorzichtig omgespoeld en de blaadjes wat droog gedept.
En 100 gram is behoorlijk wat.

 

dsci7734En dan was het de beurt aan de specerijen en de citroenschil. De specerijen komen gewoon uit het potje. Alleen de nootmuskaat is wat raspen.
En dat was ook zo voor de citroen. Ik gebruik dan bio-citroenen en heb de schil erg fijn geraspt. En uiteindelijk had ik twee citroenen nodig om aan mijn 10 gram schil te komen.

 

Voor de alcohol koos ik jenever. Je kan natuurlijk ook iets anders nemen. Wodka of brandewijn zijn net zo goed.dsci7738

En dan gaat alles in een grote glazen steriliseerbokaal. Ik ben begonnen met de specerijen en dan de melisseblaadjes. Als laatste ging de alcohol in de pot en dan kon alles goed afgesloten worden.

 

De pot wordt dan op een matig warme plaats gezet. Ik heb hem regelmatig omgedraaid zodat uiteindelijk alle melisseblaadjes onder komen te staan.
Dan wordt het zes weken wachten. Op dat moment ga je alles zeven en dan kan de suiker erbij. Alles wat schudden zodat de suiker kan oplossen.
Nu wordt het wachten voor je kan proeven. Minsten zes maand en dan pas kan je een verkoudheid krijgen!dsci7730

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *