een vilten krans

DSCI2379Voor Kerst wilde ik graag nog wat kransen maken. Een vilten krans stond dan ook op het programma. Met gekaarde schapenwol ben ik aan de slag gegaan en hier zie je het resultaat. De versiering van deze krans is voor later.

Werkwijze:

1.  DSCI2311Met de kaardmolen heb ik de gewassen schapenwol in ruime vliezen gekaard. Ongeveer 600 gram wol heb je nodig voor de krans die ik maakte. De diameter is een 40cm. Werk je kleiner dan kan je het zeker doen met minder wol. Het is dan ook belangrijk om de strengen dunner te maken.

2.  De krans is opgebouwd uit zes strengen vervilte wol. Zes repen katoen van oude lakens werden gebruikt om de gekaarde wol in te leggen. Per streng gebruik je dus een 100 gram. De lappen katoen zijn 25cm breed en 180cm lang. Natuurlijk kan je ook andere afmetingen gebruiken.
Een eerste laag wol wordt in de lengte op het katoen gelegd.
DSCI2315

 

 

 

 

3.  Een tweede laag wol komt er dwars op te liggen. En dan volgt nog een derde laag die deze keer terug in de lengte ligt.DSCI2319DSCI2317

 

 

 

 

4.  Over deze lagen wol ga je dan gewoon waspoeder uitstrooien.DSCI2321

 

 

 

 

5.  Tijd om onze katoene doek dicht te spelden. Ik gebruik ruim wat veiligheidsspelden. Dan ga je de streng zo strak mogelijk insnoeren met stevige katoene draad. Ik gebruik hiervoor witte draad zodat er geen kleurverschil optreedt. Op dat moment kunnen de spelden verwijderd worden. Dat is toch altijd wat veiliger voor je ze in de wasmachine steekt.DSCI2326DSCI2324

6.  De zes strengen worden zo klaar gemaakt en dan gaan ze samen in de wasmachine. De wol wordt op 60 graden gewassen en door de hoge temperatuur en het waspoeder gebeurt de vervilting.
Zo ziet de wol eruit als ze uit de wasmachine komt en uit de katoene doeken gepeld is.DSCI2340

 

 

 

 

7.  Ik werkte rond een gevlochten hoepel van wilgentenen. Je kan ook stevige ijzerdraad gebruiken.  Werk je zonder hoepel dan gaat jouw krans wat doorhangen en krijgt die een ovale vorm en ook dat is mooi.DSCI2343

 

 

 

8.   Mijn eerste vervilte streng heb ik dan met mijn “feestdraad” stevig aan de hoepel vastgemaakt.DSCI2344

 

 

 

 

9.  En dan volgende andere strengen. Met de eerste vier was mijn hoepel helemaal bedekt. De twee volgende kon ik dus wat vrijer binden. Op dit moment kan je ook beslissen of je een voorkant aan je krans wil maken. Dat bepaalt dan mee de bindplaats van je strengen.

DSCI2349DSCI2347

 

 

 

 

DSCI2362

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *