Een vilten truitje


Dit keer liep het niet hier fout met de wasbeurt van een mooi wollen truitje maar bij mijn dochter. En Jo bracht haar vervilte truitje voor me mee. Misschien kon ik er nog iets mee doen. En ja, dat heb ik ook gedaan; een stel mitaines en een kraag zijn het resultaat.

Werkwijze:

Ja, nu moet ik eigenlijk zeggen: een zuiver wollen trui fout wassen! Want dat is natuurlijk het beginpunt van mij werk. Maar misschien vind je iemand anders waar het even fout liep of heb je zo’n mooie wollen trui met een gaatje. Allemaal bruikbaar.
En uit de voorraad wol ben ik kleurtjes gaan zoeken die mooi assorteerden met de trui.
Nu kon ik aan de slag.

 

 

 

 

Ik ben begonnen met de mitaines. Hiervoor heb ik de mouwen gebruikt. Die zijn dan ook eerst uitgeknipt. Ook de kop van de mouw gaat er af. En dan moet je eigenlijk alleen de boven- en de onderkant van die mouw afwerken. Snel klaar dus.

 

 

 

 

Op het stukje dat ik overhad van de mouwkop heb ik de steken uitgeprobeerd.
Ik ben begonnen met een rij festonsteken.

 

 

 

 

In die rij wordt dan gehaakt met vaste. En dat is even uitproberen. Twee vaste per festonsteek gaf een wat golvend effect. Het werd dus één vaste in mijn 1ste festonsteek en dan twee vaste in mijn 2de festonsteek. En dit ritme heb ik voor de hele boord aangehouden. Uiteindelijk heb ik twee rijen gehaakt. Dit doe je zowel aan de onderkant van de mouw als aan de bovenkant met het afgeknipte stuk.

 

 

 

 

Ook heb ik voor de twee duimen een klein stukje toegenaaid. Zo blijven de mitaines beter zitten en is het ook makkelijk te zien hoe je ze moet dragen.

 

 

 

 

En dan volgt de kraag.
Ik heb de kraag zo uitgeknipt dat alleen het kraaggedeelte los komt. Natuurlijk kan je de kraag ook dieper uitknippen zodat je ze makkelijk onder een andere trui kan dragen. Ik gebruik de kraag eigenlijk als sjaal dus dat extra stuk is niet nodig.
Ook hier begin ik met een rij festonsteken.

 

 

 

 

En dan ben ik gaan breien. Met een korte rondbreinaald heb ik mijn steken al breiend opgeraakt. Dat ging vlot maar ik merkte wel dat alle steken verkeerd op de naald stonden. Of dit kan vermeden worden weet ik eigenlijk niet. Ik vond het niet zo’n probleem. Gewoon de achterste lus opnemen en zo altijd rechts breiend een paar toeren doen.

Je kan er natuurlijk ook een gehaakt boordje aanzetten.

 

 

 

 

 

Nu nog draadjes instoppen en klaar!

 

 

 

 

 

Of toch niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *