Houten knopen

Ooit las ik in een boek hoe je houten knopen kan maken. Ondertussen liggen er in het houtrek heel wat droge takjes van het snoeiwerk van vorige jaren. Tijd om dit eens te proberen. Ik heb gewerkt met kers en noot.
Gaandeweg merkte ik dat hiervoor toch wat werkgerief nodig is. Het meest handige was een oude werkbank van de kinderen. Die heb ik onder het stof vandaan gehaald. Een beugelzaagje is handig want dat zaagt heel fijn. Het bespaard heel wat schuurwerk. Een scherp mesje is ook nodig. Schuurpapier met verschillende korreldikte ligt klaar.

Ik ben met de kersentakjes begonnen. Mijn kersenhout was al ruwweg ontschorst. Die schors heb ik al gebruikt om wol te verven. Die tak komt dan in de klem terecht. En dan heb ik er wat sneetjes in gemaakt. Ik probeer mijn “knopen” even dik te krijgen.

Meestal lukt het wel. Een poging om hele fijne knoopjes te maken mislukt. Het hout breekt.

Het notenhout is wat harder om te zagen.

Mijn eerste schijfjes zijn goed maar plots merk ik dat er een beschadiging zit in het hout.
Ik ben verder gegaan met een andere tak. Die was wat dunner maar de “knopen” zijn mooi gelijkmatig.

Rond de kers is het oppervlak erg oneffen. De schors rond de noot zit stevig vast en ga ik laten zitten.

Met een scherp mesje snij ik zoveel mogelijk schors weg. En dan begint het schuren tot alles glad is.

Bij de notenschijfjes moet ik het merg in het midden weghalen. Met een klein stukje schuurpapier maak ik ook de binnenkant van dat gaatje goed glad.

Mijn knoopjes zijn mooi opgeschuurd en glad. De “noten”knoopjes hebben een gaatje in het midden. Met een kraaltje ga ik die knopen vastnaaien.
Mijn “kersen”knopen hebben nog gaatjes nodig. Met een boortje van 1mm maak ik twee gaatjes. Dit boortje is wel erg fijn. Een volgende keer gebruik ik een dikkere boor. Ik denk dat 2mm handiger is om te naaien en je kan dan ook dikkere draad gebruiken.
Mijn knopen zijn nu klaar voor gebruik.
Je kan ze natuurlijk ook nog inwrijven met was of oliën. Ik twijfelde maar heb het uiteindelijk niet gedaan.

Mijn eerste knoopjes zijn in gebruik!

ja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *