Knoopjes aan het weefwerk

Voor de afwerking van een weefwerk gebruik ik vaak dezelfde werkwijze. Als ik met franjes werk wordt het meestal een dubbele platte knoop met vier scheringdraden. Nu had ik nog een sjaal liggen die  afgewerkt moest worden. Mijn eerste idee was dus knopen  maar gelukkig zag ik op internet een andere werkwijze. En dat is gelukt!
Je kan dit ook direct op het weefgetouw toepassen. En dat is natuurlijk heerlijk. Je weefwerk is dan praktisch klaar als het van het getouw komt.

Werkwijze:

Je weefwerk ligt plat voor jou. Met een lange draad in een stompe naald kan je beginnen. We werken van rechts naar links.
Je naald gaat over de eerste scheringdraad en dan onder drie draden terug naar boven. En dan legt je de draad opnieuw naar rechts.

 

 

 

 

Je brengt dan de naainaald onder het weefwerk en komt terug naar boven onder vier weefdraden en vier scheringdraden. Even aantrekken en je 1ste bundeling is klaar.

 

 

 

 

Voor de 2de steek ga je terug naar boven, onder  vier scheringdraden door en dan terug naar de bovenkant van je werk. Vervolgens terug naar achter en vier draden lager en vier draden verder naar boven. Je 2de bundel zit nu vast.

 

 

 

 

 

En zo ga je alle scheringdraden vier per vier bundelen tot je laatste vier draden. Het is dan ook belangrijk dat het aantal scheringdraden deelbaar is door vier. Andere bundelingen zijn natuurlijk ook mogelijk.

 

 

 

 

Voor je laatste bundel ga je gewoon onder de vier laatste scheringdraden door. Normaal zou je nu in de stof terug naar boven moeten komen maar je gaat de naaidraad  een extra keer rond de vier scheringdraden leggen en dan de naald door die lus halen. Zo zit ook die laatste bundel vast. Draad instoppen en je eerste afwerkingsboord is klaar.

 

 

 

 

Dan kan je beginnen aan je 2de boord. Het is wel belangrijk dat je aan dezelfde kant werkt. Je zal merken dat de steken zich anders leggen aan de boven- en de onderzijde.

 

 

 

Helemaal klaar. Nu nog persen met een vochtige doek en dan uitkijken naar een moment dat ik met mijn sjaal kan gaan pronken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *