Yukka mand

Op het einde van de maand maart wordt in Herent het snoeihout opgehaald. En dit jaar was het wel handig voor me. Voor een huis lag aan de straatkant een grote hoop yukkabladeren. En dat is natuurlijk mooi materiaal om een mandje te maken. Gelukkig was ik op wandel met een vriendin want dan voel ik me altijd wat moediger. Met twee grote stronken zijn we thuis gekomen. En dan kan het vlechten beginnen.

Ik ben begonnen met de bladeren los te knippen en ze dan op grootte te leggen.

Het wordt een hangmandje waarvoor ik acht lange bladeren nodig heb. Die bladeren bepalen eigenlijk de vorm en de grootte de mand. Met groen touw zijn bladeren aan elkaar gevlochten.
Mijn touw is dubbel gevouwen en wordt zo rond het eerste blad gelegd.

En dan ga ik met mijn twee uiteinden al twijnend verder. Het touw dat onder zit komt eerst naar boven en dan gaat het touw dat boven zit naar onder. De draden kruisen dus. En zo werk je de eerste rij af.
AL kruisend kom je met de twee touwen terug. De 2de rij wordt gelegd.

Al snel was mijn touw opgewerkt. Een nieuw touw wordt aangeknoopt. En ik laat de knopen aan de bovenkant zitten want dat wordt uiteindelijk de binnenkant van mijn mand. De eindjes kan je wat wegwerken.

Als de boord acht toeren telt ben ik gestopt. Ook hier heb ik de eindjes geknoopt en ze wat ingestopt.

En dan worden de bladeren dubbel geplooid zodat de mand zijn vorm krijgt. Die eerste boord ligt dus op de vouw en dat bepaalt ook direct de grootte van de mand. Ik heb er voor gekozen om de achterkant met de punten van het blad wat te laten uitsteken. Je kan de boord natuurlijk ook mooi in het midden leggen.
Voor het plooien heb ik nog eens nagekeken of de onderkant van de bladeren overal even hoog ligt.
Dat plooien doe ik heel voorzichtig. Als dat gebeurd is doe ik er even een touwtje rond zodat de bladeren wat makkelijker dubbel blijven liggen.

Dan begint het rondvlechten. Ook hier begin ik met een dubbel gevouwen touw zodat ik een lus heb om te starten. Ik blijf doorgaan met twijnen.
Ook hier knoop ik een nieuwe draad gewoon aan en probeer die knoop aan de binnenkant te houden.

Bij het vlechten van mijn voorkant heb ik gezorgd dat de bladeren wat dichter bij elkaar komen te liggen. Dat betekent dat ook de achterkant moet versmallen. Hier ging het makkelijker om bladeren samen te nemen. Je legt dan je touw over twee bladeren samen.

Toen ben ik verder gaan vlechten met briekatoen. Die draad heb ik vierdubbel genomen.
En zo komt het einde van de bladeren in zicht. Tijd om te stoppen met vlechten.

Voor het ophangen van het mandje heb ik een lange katoenen draad vierdubbel genomen. Onderaan heb ik die met wat extra draadjes vastgeknoopt aan mijn boord. Telkens knopend aan de boord ben ik naar boven gegaan. Daar heb ik 8 extra draden toegevoegd. Al vlechtend ben ik naar de overkant gegaan. En zo terug naar onder.

En zo ziet het mandje er nu uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *