Zo houden we die mooie bladeren wat langer bij.

Elk jaar opnieuw raap ik mooie herfstblaren. En dan vinden ze een plekje om te drogen in een oud telefoonboek. Soms worden daar ook vergeten. Maar dit jaar ga ik het anders doen. Een glycerine bad geeft een heel ander resultaat. De bladeren behouden hun soepelheid en zijn dus op verschillende manieren te gebruiken. Voorlopig liggen ze nog gewoon op een hoopje. Ik moet nog uitzoeken wat ik er mee kan.

Werkwijze:

 

Zo’n glycerine bad bestaat uit twee delen water en één deel glycerine. In een plastiek bakje heb ik dit goed gemengd. Dit vraagt echt wat aandacht want de glycerine mengt niet zo goed.

 

Dit mengsel heb ik uitgegoten in een grotere plastiek bak zodat ik verschillende groottes van bladeren kon weken. Je merkt het, dit bad is al wat gekleurd want het is de tweede serie blaren die er nu ingaan. Alles wordt wat aangedrukt zodat het goed nat wordt.

 

 

 

Verschillende lagen van bladeren worden zo gestapeld. Het is belangrijk dat alles goed onderstaat. Dit mengsel blijft dan een drie tot vijftal dagen staan. Om alles onder water te houden gedurende die tijd moet er wat opgezet worden voor de druk. Ik heb een 2de bakje dat net even groot is en dat komt er dan op. En nu maar wachten.

 

 

 

 

 

 

Het is altijd wat spannend als je de blaren uit het mengsel gaat halen. Ik leg dan alles tussen keukenpapier om het meeste vocht weg te nemen.

 

 

 

En dan worden alle bladeren opengelegd om verder te drogen.

 

 

 

 

Als de bladeren helemaal droog zijn kan je ze gaan verwerken. Hoe ik dat ga doen moet ik nog even uitzoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *