Een zakje voor mij uienschillen

Tijdens de kerstperiode zag ik op een artisanale markt een dame die allerlei handige katoenen zakjes verkocht voor groenten en fruit. Zo heb ik er wel al liggen maar toen kwam de idee om zo’n zakjes te maken in erg dunne stof zodat ik ze kan gebruiken voor mijn uienschillen. Die verzamel ik ijverig om te gebruiken bij het verven van wol en stof. Nu komen die schillen in een papieren zak terecht die eigenlijk altijd in de weg staat. Misschien is zo zakje aan een haak in de keuken de ideale oplossing hiervoor.
Nu had ik net een strook hele fijne katoenen stof over van een gordijn die ik maakte. Met een vrolijke boord in wat steviger katoen en bijpassend touwtje heb ik al het materiaal zo bij elkaar.

Ik ben begonnen met het knippen van de stof. Vier zakjes kon ik uit mijn gordijnstof knippen. De breedte van zo’n zakje is ongeveer 19cm en de hoogte gaat van 23 tot 29cm.
De katoenen boorden zijn 8cm hoog en de breedte is ongeveer 42cm.
De afmetingen kunnen natuurlijk anders zijn. Dat hangt ook samen met de restjes stof die je kan vinden.
Alles is netjes gestreken en de boorden zijn ook in de lengte dubbel gevouwen.

En dan begint het naaiwerk.
Eerst komt de fijne stof aan de beurt. De gordijnstof wordt dubbel gevouwen en aan de twee zijden gestikt en ook overstikt

De katoenen boord wordt op elk zakje apart afgemeten omdat al die zakjes toch net wat andere afmetingen hebben.

Dan heb ik de boord open geplooid en nu in de andere richting gevouwen. Ik stik alleen het bovenste gedeelte toe. Bij het onderste gedeelte ga ik de naden omplooien en vastzetten. Dit vormt zo de opening waar mij touw straks door moet gaan.

De boord wordt nu op het zakgedeelte gespeld. Goeie kant komt op goeie kant. Het toegestikte deel ligt boven, de opening voor het touw ligt onder. Alles wordt gestikt en ook overstikt.

Zo is mijn zakje eigenlijk klaar.

Alleen het touw moet nog ingeregen worden en geknoopt.

Een van de zakjes hangt al in de keuken. Jo, mijn dochter krijgt er natuurlijk ook één. En wie wil verder nog uienschillen verzamelen?
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *