Oregano-olie en zalf

Het maken van deze olie en zalf vertrekt eigenlijk bij een teek. Ik merkte op een bepaald moment dat ik een teek had en dus werd internet geraadpleegd. Ik wilde graag een spray met etherische oliën maken als bestrijding tegen deze dieren. Zo kwam ik uit bij de toepassingen van oregano. Op de website “harmonycenter.nl” vond ik heel wat informatie.
Nu groeit deze plant weelderig in de tuin. Maar het werd ook duidelijk dat ik wat laat was om dit kruid te oogsten. Dit moet gebeuren voor de bloei. Ik ben dus een plantje gaan kopen in de bio-winkel.
Er lijkt ook wat verwarring over de naam te bestaan. Ik spreek altijd van marjolein maar eigenlijk moet het oregano of wilde marjolein zijn. De “echte” marjolein is een andere plant.

En dan begint het maken van de oregano-olie. Hiervoor heb je 250ml olijfolie of zonnebloemolie nodig, twee handen vol verse blaadjes en natuurlijk een propere fles om je olie nadien in te doen.
Het fijn geknipte kruid komt in een kookpot terecht.

Dan ga je de olie toevoegen en dat alles moet dan een uurtje “au bain marie” op het vuur staan. Ik heb dus twee kookpotjes genomen die net in elkaar passen. Het grootste wordt gevuld met wat water en daarin komt de 2de pot met de olie.
Dit vraagt wel wat aandacht wat het water mag eigenlijk net niet koken.

Na een uur zijn de heilzame stoffen in de olie opgenomen. De olie wordt dan door een doekje gefilterd.

Onze olie is klaar. Even laten afkoelen en het deksel kan op de fles.

Tijd om aan de zalf te beginnen.
Hiervoor heb je nodig:
50 ml oregano-olie
25 gr kokosolie
3 gr bijenwas
schone potjes voor de zalf

Alles wordt opnieuw “au bain marie” gesmolten. Op dat moment kan je eventueel wat extra druppels etherische olie van oregano toevoegen.

Het gesmolten mengsel is zo klaar. De potjes kunnen nu gevuld worden.

Als alles afgekoeld is kunnen de potjes afgesloten worden.
Oregano werkt antibacterieel, schimmeldodend en parasiet werend. En hier wil ik mijn zalf voor gebruiken. De volgende teek maakt geen kans meer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *