Waterkefir

Een paar maanden geleden kwam er een vriendin op bezoek met een potje kefirbloementjes. Het bleek iets te zijn om waterkefir mee te maken. Heel lang geleden had ik al wel eens melkkefir geprobeerd maar waterkefir was erg nieuw voor mij. Ik kreeg natuurlijk wat basis aanwijzingen en dan is er ook  nog internet. Al gauw stond er in de keuken een bokaal zachtjes te bruisen. En dit gaf een heerlijke drank. Ik ben ondertussen een grote fan en wil jullie graag even enthousiast maken.

Waterkefir is een sprankelende, wat zure waterdrank. Als basis worden de “kefirbloementjes” gebruikt. En die bloementjes zijn eigenlijk opgebouwd uit bacteriën en gisten, een levend iets dus.
Zij hebben suikers nodig om te overleven en ook te vermeerderen. En die suikers kunnen ze halen uit de suiker die we aan het water toevoegen of uit de vruchten die ook in het mengsel gaan.
De citroen zorgt voor de verzuring van het mengsel.
Dit alles geeft dan ook een hele lichte alcoholische drank.

De kefir is vooral gekend voor zijn goede invloed op de darmen. Het zou een evenwicht brengen en zo van binnenuit zorgen voor herstel en stimulering voor de darmen. Ik denk niet dat het een wondermiddel is, misschien ook niet voor iedereen geschikt maar ik vind het vooral heel lekker.
Kefir betekent letterlijk “goed gevoel” en dat is voor mij de perfecte omschrijving.

Het basisrecept:

  1. 100 gram “bloementjes”
  2. 1 liter water
  3. een halve citroen
  4. 2 vijgen
  5. 80 gram suiker

Dit alles wordt in een glazen bokaal gedaan en goed afgesloten. En dan laat je dat een twee tot drie dagen staan. Dat gebeurt op kamertemperatuur en in het licht. Af en toe kan je het mengsel doorroeren met een houten lepel. Dit vergeet ik nogal eens en ook dat lijkt goed te werken.

 

 

 

 

 

 

 

  1. Ik maak mijn kefir altijd met 100 gram bloementjes. Dat geeft me genoeg drank voor een 2 tot 3 dagen. Je kan natuurlijk ook werken met minder. Als ik meer kefir wil dan werk ik met 2 bokalen. Dit lijkt me makkelijker dan in één bokaal zoveel drank bereiden.
  2. Het water neem ik gewoon van de kraan. Ik vermoed dat de aard van het water de smaak zeker kan beïnvloeden. Maar ik hou het graag simpel dus gewoon kraantjeswater. Ik las dat je in plaats van water ook zuiver fruitsap kan gebruiken. Ik vermoed dat dit een heerlijke drank kan geven. Ook thee zou goed werken.
  3. Het is natuurlijk belangrijk om hier biologische citroenen te gebruiken want ook de schil gaat er in. Ik schrob ze goed en zo gaan die in de bokaal.
  4. De 2 vijgen zijn natuurlijk ook best biologisch. Gezwavelde, gedroogde vruchten zijn niet altijd even gezond.
  5. En dan heb je nog de suiker als voedingsbodem voor de bloementjes. Voor mij wordt het altijd rietsuiker maar ook andere suiker werkt net zo goed. Ook ahornsiroop, agavesiroop en …   zijn bruikbaar. Die laatste soorten beïnvloeden natuurlijk wel de smaak.
    Nu is het zo dat ik toch probeer om wat minder suiker toe te voegen. Ik vertrek meestal van zo’n 40 gram en vul de rest aan met vers fruit. En dan gebruik ik echt wat voorhanden is. Zo maakte ik al kefir met aardbeien, rode en witte bessen, frambozen, kiwi,
    druiven, appel en peer. En soms is er te weinig vers fruit. Dan vul ik aan met gedroogde vruchten, dadels, rozijnen … alles kan er in. Ook diepvriesvruchten heb ik al geprobeerd.

 

 

 

 

 

En dan las ik nog dat je ook kruiden, specerijen of bloesems kan toevoegen. Je merkt het , heel veel mogelijkheden. En vooral uitproberen is hier de boodschap.
Dit alles gaat in een brede bokaal. En dat is belangrijk want het is wel  nodig om die regelmatig af te wassen. En dat geldt voor alles wat je gebruikt.  De hygiëne is erg belangrijk. Ook zou het gebruik van metaal moeten vermeden worden. Ik gebruik dus altijd houten lepels en een plastiek zeef.

Na 2 dagen is je drank klaar. Ik giet het hele mengsel dan door een plastiek zeef. De vruchten gaan bij de compost, die zijn al hun smaak kwijt, en de citroen pers ik uit en het sap  doe ik bij mijn drank. Die giet ik dan in een fles en bewaar ik verder in de ijskast. Ik las dat je die nog een paar dagen kon laten narijpen maar ik drink er al direct van.
De bloementjes die in de zeef liggen worden dan grondig onder koud water afgespoeld. En dan kan je terug een nieuwe bokaal opzetten met 100gram bloementjes. Maar je zal merken dat je al snel meer bloementjes overhoudt. Die gaan in een propere bokaal met water en een schepje suiker. Zo kunnen ze een hele tijd in de ijskast bewaard worden.
Op dit moment heb ik dus extra bloementjes in de ijskast staan. Als er iemand is die er graag wat heeft dan kan je die gerust komen halen. Wel even vooraf afspreken graag.

Op internet vind je heel wat informatie over waterkefit. En dat is altijd leuk om er wat meer over te lezen. Ondertussen heb ik ook al een boek liggen over kefir. Maar je zal ook gauw merken dat iedereen er zo zijn eigen praktijk op nahoudt. En dat is juist het heerlijke aan deze drank.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *