Allemaal “stokjes”

Ik had nog wat snoeihout van de kers liggen en dat leek me een goed moment om iets uit te proberen. Ergens had ik gelezen dat je hout ook kon verven zoals je dat doet met wol of stof. Ik had nog een restbad met dahliabloemen staan en ook nog een restje cohenille. Er waren ook volop notenbolsters dus ideaal om aan de slag te gaan.
Natuurlijk moesten die blokjes eerst nog op maat gesneden worden.

En dan kan het snijden in vorm beginnen. Voor de lange stokjes gaat het makkelijk. Die kunnen langs alle kanten bijgesneden worden terwijl je de stokjes in de hand houdt. Natuurlijk snij je altijd van je weg.

Voor de korte stokjes heb ik een tang gebruikt. Zo kon ik toch blijven in vorm snijden.

En dat is dan het resultaat van al dat snijden.

En dan kan het verven beginnen.
Ik ben begonnen met de notenbolsters. In de kookpot komt een bodem bolsters. Die worden net onder water gezet en dan zachtjes aan de kook gebracht. Na een uurtje heb je een behoorlijk geconcentreerde vloeistof. Die ben ik dan gaan filteren.

Een deel van mijn korte stokjes gaan dan in het verfbad en ook zij gaan een uurtje sudderen. En dat is dan het resultaat.

In het restbad van de dahlia’s komen ook wat stokjes die opnieuw een uurtje sudderen. Ik bekom een zacht, gelige kleur.


Alle lange stokjes komen in een restje van een cochenillebad. Het verschil in kleur kan je hier zien. Hier hoopte ik echt roze rode stokjes te krijgen maar dat is het niet geworden. Ik vermoed dat het verfbad niet sterk genoeg meer was.

En hier zie je alle stokjes samen. Ik denk dat het toch heel wat mogelijkheden biedt. Maar enig onderzoek en vooral uitproberen is zeker nog nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *