De lentebloemen zijn er!

DSCI5311Als Pasen nadert dan zoek ik toch altijd iets moois om te maken voor  de feesttafel. Deze keer zijn het gehaakte bloemen geworden. Ze hebben in de wind gestaan en daardoor zijn de bloemblaadjes wat in de war. Het haken gaat snel en dan moet er nog wat genaaid worden om alles bij elkaar te brengen.
Iedere gast krijg zijn bloem.

 

Werkwijze:

De bloemen zijn opgebouwd uit 8 bloemblaadjes en een steeltje. Bij mij waren die blaadjes ongeveer 4,5cm breed en een dikke 3cm hoog. Ik haakte met dun glanskatoen, dubbele draad en een haakpen nr 1,5.

Op het haakschema zie je hoe ik haakte. Ik begon met 10 losse en nog een elfde losse erbij als keerlosse. En daarop volgt een rij van vaste. Dat worden er dus 10 in totaal.DSCI5247DSCI5222

 

 

Eerst krijgen we onze keerlosse waarna we het werk kunnen keren en opnieuw 10 vaste haken. En dit doen we voor onze eerste 6 rijen. Ik blijf wel tellen zodat ik zeker geen steek kwijtgeraak of er eentje bijmaak.DSCI5225

 

 

 

En dan komt de 7de en meteen ook de laatste rij. We haken onze keerlosse en dan onze eerste vaste. Daarna volgen 3 losse steken die dan vastgezet worden in de volgende steek.DSCI5237DSCI5236

 

 

 

 

 

Zo maken we onze ganse rij af. Tijd om draadjes in te stoppen.DSCI5238

 

 

 

 

Ons 1ste bloemblaadje is klaar. Nog 7 te gaan. Alleen bij mijn laatste blaadje laat ik een lange draad hangen. Die gebruik ik straks om de bloemblaadjes aan elkaar te naaien.DSCI5240DSCI5244

 

 

 

Na wat zoeken heb ik al mijn bloemblaadjes in spiraal op elkaar gelegd. Dat leek me de makkelijkste manier om ze aan elkaar te naaien.DSCI5261

 

 

 

Het bloemblaadje met de lange draad komt onderaan te liggen. Met een drietal steken heb ik mijn 2de blaadje vastgezet. En zo ben ik verder gegaan. Als dat klaar is heb ik de kring gesloten en ook vastgezet. Nu ben ik wel regelmatig ook aan de voorkant gaan kijken of alles goed zat.DSCI5263DSCI5265

 

 

 

 

 

DSCI5266DSCI5269

 

Als je vindt dat je bloem er mooi bijligt kan je aan de achterkant de blaadjes nog eens vastmaken. Ik ben dan iets verder van het midden nog eens helemaal rondgegaan.DSCI5270

 

 

 

Tijd om aan de steel te beginnen. Die is met dikkere draad gehaakt en met haaknaald nr 4. Ik ben begonnen met 16 losse en al hakend terug gekomen met halve vaste. Hiervoor steek je de haakpen in de steek, je legt de draad over en haalt de 2 lussen in één beweging door.DSCI5276DSCI5275

 

 

 

 

 

Over een tweetal cm heb ik de steel aan de achterkant van de bloem vastgemaakt. En zo ziet die er dan uit.DSCI5277DSCI5279DSCI5298

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *