“Eco” printing op papier

Al vaak heb ik erg mooie stoffen gezien met afdrukken van planten.  Vooral op zijde geeft dit een heel goed resultaat. Maar ik was eigenlijk iets aan het zoeken voor mijn nieuwjaarskaartjes en dat moest natuurlijk met papier. Ik ben dan maar aan de slag gegaan met papier, planten en Pinterest. Een spannend avontuur is het wel geworden met soms verrassende resultaten.

Werkwijze:

Het papier is natuurlijk het eerste wat je moet verzamelen. Ik ben begonnen met het snijden van de kaartjes uit aquarel-papier. Dit deed ik ook met kopieer papier en wat steviger gewoon papier. Ook een paar stukjes gekleurd papier voegde ik er bij.

 

En dan moet het papier gebeitst worden zodat het de kleurstof van de planten beter kan opnemen. Het papier wordt dus gewogen en hiervan wordt 15% aluin uitgerekend. Het aluinpoeder wordt in wat heet water zoveel mogelijk opgelost en dan wordt deze oplossing verder aangevuld met koud water.

 

 

 

Eén voor één heb ik de blaadjes in mijn 1ste plastiek bakje gelegd. En daar zijn ze een ganse nacht blijven weken.

 

 

 

Nu was ik wat bang dat het allemaal wat wit zou uitvallen. Ik heb dus ook een dun verfbad met notenbolsters gemaakt. Een paar bolsters heb ik gedurende 1 uur gekookt en dit bad dan laten afkoelen. De aluinoplossing is hierin gegaan en dan weer de blaadjes laten weken. Ook hier heb ik gewacht tot de volgende dag.

 

 

 

Alle papier wordt dan uit de 2 baden gehaald en ook het plantaardig materiaal ligt klaar. Ik ben wat afgevallen blad van de notenboom gaan zoeken. Ook had ik  nog wat verwelkte rode en roze  rozen staan. En dan ben ik  nog wat blaadjes van de Geranium en de kleine maagdenpalm gaan plukken. Met wat stukjes varenblad en de laatste bloemen van de Pelargonium was mijn verzameling compleet.

 

 

 

Een stukje plastiek legde ik op de tafel om alles wat droog te houden. Dan komen er twee blaadjes wit papier om mijn kaartjes wat te beschermen. Mijn 1ste gebeitst kaartje komt op de stapel en daarop komen natuurlijk wat plantenresten. Daarop heb ik onmiddellijk mijn 2de blad gelegd met groen erop. In het midden van mijn strookjes papier heb ik wat ruimte gelaten want daar moeten mijn nieuwjaarswensen komen.

 

 

 

 

Als mijn stapel klaar is leg ik opnieuw twee witte blaadjes om de bundel te beschermen.

 

 

 

 

En dan moet alles goed aangedrukt worden. Met klemmen wordt alles vastgezet en met touw stevig geperst zodat het contact tussen het papier en het plantaardig materiaal maximaal is.
Alles gaat dan in de pot en wordt  gedurende 1 uur gestoomd.
En dan komt eigenlijk het moeilijkste stuk. Alles moet heel langzaam afkoelen en kan dus best een nachtje staan. Mijn nieuwsgierigheid moet ik dus wel bedwingen.

 

 

 

Gelukkig is het snel dag en kan het losmaken beginnen. Je merkt zo al dat er kleur is ontstaan.
Heel voorzichtig maak ik nu de blaadjes los.

 

 

 

 

En dan is het ook duidelijk dat niet alles een even goeie afdruk geeft. Het notenblad en het blad van de Geranium zijn het duidelijkste. Het rode rozenblad geeft een donkere afdruk terwijl het roze  blad geel wordt. Kleine bloemblaadjes van de laatste Pelargonium laten zich heel voorzichtig zien.

 

 

 

 

 

Ik ben erg blij met het resultaat. Natuurlijk realiseer ik me dat dit een eerste verkenning is. Heel wat vragen blijven nog open. Een boeiende weg om te verkennen!

One thought on ““Eco” printing op papier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *