Een hoesje voor de theepot

dsci6463Tijdens de vakantie ben ik heel wat bezig geweest met die “Granny squares”. In een haakboek zag ik dan ook zo’n leuke theemuts en natuurlijk had ik zin om hieraan te beginnen. Mijn theepot heb ik van het rek genomen, lintmeter, haaknaald en draad boven gehaald en het werk kon beginnen.

Werkwijze:

dsci6253-2Als eerste werk heb ik mijn theepot proberen op te meten. Dat viel niet echt mee en dus ben ik maar beginnen te haken. Voor mij is dit de makkelijkste manier om te werken. Dat betekent wel dat de theepot dichtbij stond en ik mijn werk voortdurend gepast heb. En ja, af en toe ook wat uitgetrokken.
Ik werkte met drie kleuren wol en met haaknaald nr 4.

De opzet:
Ik ben begonnen met een lange ketting van losse te haken. Die was wat langer dan de bodem van mijn theepot maar die steken kan je makkelijk uithalen als de ketting te lang is. Met een rij vaste ben ik teruggekeerd. En nu was het makkelijker om de juiste omtrek te bepalen. Uiteindelijk ben ik van start gegaan met 50 losse en een keerlosse. Dit getal moet deelbaar zijn door 2.

Blokjes haken met  meerderen:
Met rose draad heb ik mijn eerste rij “granny blokjes” gehaakt. De blokjes bestaan telkens uit drie stokjes. Voor de opzet van de nieuwe kleur start je met drie losse ter vervanging van je eerste stokje. En dan komen er nog twee stokjes bij en die haak je tussen de eerste en de tweede vaste. Na dat eerste blokje sla je twee vaste over en dan volgen opnieuw drie stokjes tussen twee vaste. En zo maak je de rij af.dsci6262dsci6263-1

 

 

 

 

 

Een nieuwe rij:
Elke nieuwe rij begin je met drie losse. Die staan voor een stokje. Dan volgen er nog drie losse. In de teruggaande toer kan je daar dan meerderen.
Op het einde van de rij zal je dan in die drie losse je drie stokjes haken. En daar komen dan nog eens twee stokjes bij boven de drie losse.
Dit ga je telkens herhalen tot je stopt met meerderen.dsci6268-1dsci6270-1

 

 

 

 

 

 

Het splitsen van het werk:
Na drie rijen heb ik het midden van mijn werk bepaald en ben ik met één deel verder gegaan. Het meerderen deed ik  zoals boven beschreven.
Na drie rijen meerderen had ik het breedste deel van mijn theepot bereikt. Daarna volgen nog drie rijen zonder meerderen.
En dan was het tijd om mijn ander deel op dezelfde manier op te werken.dsci6273-2dsci6432

 

 

 

 

Minderen:
Je minderingen maak je door maar twee stokjes te haken voor je “granny blokje”. Dat geeft snel resultaat.
Na drie rijen had ik de bovenrand van de theepot bereikt.dsci6438

 

 

 

Draadjes instoppen:
En dat zijn er heel wat want telkens heb je de begindraad en de einddraad per rij.

Cirkel sluiten:
Onderaan ga je de cirkel sluiten. Daar heb ik van mijn drie eerste rijen mijn oorspronkelijke begindraad laten hangen. Die kan ik nu gebruiken om per kleur dicht te naaien.dsci6442

 

 

Afwerking voor het oor van de theepot:
Rond die opening heb ik een rij vaste gehaakt. Bovenaan heb ik die opening dichtgenaaid. Je kan er ook voor kiezen om dit open te laten en dan moet je een knoopje voorzien.dsci6443dsci6446

 

 

 

 

Afwerking voor de teut:
Hierrond heb ik ook een rij vaste gehaakt maar de opening heb ik open gelaten. Met een knoopje kan dit gesloten worden zodat mijn hoesje goed aanpast.dsci6456

 

 

 

 

En zo staat mijn theepot nu klaar!dsci6459

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *