Een levende stoel

Deze vakantie kreeg ik bezoek uit Engeland. En dat bracht ook nieuwe ideeën met zich mee. Mij lijkt het alsof de ambachten daar nog levendiger aanwezig zijn. Zeker het mandenvlechten wordt er nog echt beoefend. En zo kwam Seppe met het verhaal van levende stoelen. En internet bracht natuurlijk heel wat beelden van dergelijke stoelen.

Op dit moment is er een echte “stoelenkwekerij”. Een You Tube filmpje toont hoe dat in zijn werk gaat. Die stoelen worden onderste boven op wilgen gekweekt. Ze worden netjes in vorm geënt, gesnoeid en ingevlochten. Vijf tot tien jaar duurt het voor zo’n stoel volgroeid is. Dan wordt die afgezaagd en is hij klaar voor gebruik. Als je kijkt op Google voor “growing willow tree chairs” krijg je heel wat te zien

Maar ook op een andere manier kan je met wilg een stoel kweken. Begin vorige eeuw was er ene meneer John Krubsack die dit probeerde. Hij vertrekt van scheuten die in de grond worden gestoken. Normaal gaan die dan uitlopen en dan kan je alle hoofd- en zijtakken netjes invlechten tot je de vorm van een stoel bekomt. Daar komt natuurlijk ook wat snoeiwerk bij kijken. Op Google vind je bij “John Krubsack chair” heel wat foto’s van zijn stoelen. Ook kan je kort zien hoe die te werk ging.

En dit vind ik wel een leuk idee om te proberen.

Een beschut stukje grond heb ik vrijgemaakt en twee stevige wilgentakken afgezaagd. Onderaan hadden ze een doorsnede van een 4 tot 5cm. Ik ga twee stoelen “planten”.

Dan heb ik de poten gezaagd. Die komen uit één wilgentak per stoel en zijn een 60cm lang.
Ik dacht dat de eerste tak misschien wat dun was dus heb ik de voorpoten verdubbeld. De achterpoten leken me sterk genoeg. En die zes takken komen in de grond. Tussen de poten heb ik nog kleine stekjes geplant. Als die uitlopen zijn ze zeker bruikbaar om in te vlechten.

Mijn 2de wilgentak is wat dikker. Deze stoel krijgt dan ook maar 4 poten.

En zo zit alles in de grond. En nu wordt het afwachten. De stekken moeten voldoende water krijgen en misschien is ook wat compost goed. Nu wordt het afwachten. Kijken of de “poten” gaan uitlopen in het voorjaar en als dit zou lukken dan moet ik gaan invlechten. Jullie horen er nog van!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *