een vrolijk tasje

DSCI2629Het nieuwe jaar ben ik begonnen met iets eenvoudigs. Het is een klein tasje geworden dat helemaal in vaste steken is gehaakt. Ideaal dus als je het haken nog niet zo goed onder de knie hebt. Voor ervaren haaksters gaat dit snel. Perfect dus om er een paar te maken en ze netjes naast elkaar te hangen. Bij mij komen ze in de badkamer terecht.

 

 

 

 Werkwijze:

Het tasje is gehaakt in haakkatoen nr 8 en met een haaknaald nr 3. Het is opgebouwd uit vier rechthoeken telkens van 12cm breed en 33cm lang. Als ik start met 21 losse kom ik aan de juiste breedte. We beginnen dus met 21 losse + 1 losse om te keren. Dat is onze keerlosse. Dan volgen er 21 vaste steken.
Om het werk te draaien maken we opnieuw een keerlosse, draaien het werk en beginnen vaste te haken in elke vaste van de vorige rij.

DSCI2601

DSCI2602

 

 

Zo werken we door tot we 33cm bekomen. Het is goed om regelmatig je vaste te tellen zodat je zeker bent dat je er onderweg geen bent kwijtgeraakt.

DSCI2562

 

 

 

 

Het tasje bestaat uit vier zo’n rechthoeken. Ik koos voor verschillende kleurtjes en heb mijn vier stukken ook anders gemaakt. De plek waar het tasje terecht komt bepaalt natuurlijk mee de keuze van de kleuren.

DSCI2572

  

 

En op deze manier komen de vier stukken tegen elkaar aan te liggen.DSCI2575

 

 

 

 

Tijd om alle draden in te stoppen.
En dan beginnen we onze stukken aan elkaar te haken. Twee kanten leggen we op elkaar en aan de goeie kant van het tasje worden deze twee delen met vaste aan elkaar gehaakt.
Op de tekening zie je de volgorde die ik nam.DSCI2657DSCI2607

 

 

 

 

Nu worden ook de zijkanten aan elkaar gehaakt. Ik heb mijn haakgaren laten hangen zodat ik makkelijk de vier zijkanten kan vasthaken. Op de tekening zie je de volgorde.DSCI2656DSCI2599

 

 

 

De resterende delen worden nu ook met vaste omgehaakt. Ik koos hiervoor verschillende kleurtjes. Als je een hoek moet maken is het belangrijk om in de hoeksteek drie vaste te haken. Zo blijft het haakwerk mooi plat.DSCI2612DSCI2611

 

 

 

 

Tijdens het omhaken worden ook de hengsels gemaakt. Die bestaan uit een ketting van losse die de tegenover liggende hoek verbindt. Met drie vaste maak je de ketting vast en dan keer je terug terwijl je op de ketting vaste haakt. Zo worden de hengsels ook wat steviger. De lengte kan je vrij kiezen. Ik maakte ze vrij kort omdat het tasje gewoon opgehangen wordt. Wil je het echt als tasje gebruiken dan zou ik ze wat langer maken.DSCI2615DSCI2617

 

 

 

 

 

 En dit is het eindresultaat.

 

DSCI2623

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *